Przekładaniec serowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto: żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem i miękką margaryną na pu

Przekładaniec serowy

Składniki:

Przekładaniec serowy

 

  • Ciasto:
  • 6 jajek,
  • 20 dag margaryny,
  • 6 łyżek oleju roślinnego,
  • 1 ½ szklanki cukru,
  • 2 szklanki maki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
  • Dodatki do ciasta:
  • 2 łyżki kakao,
  • 2 łyżki wiórków kokosowych,
  • 1 opakowanie kisielu,
  • ½ szklanki suchego maku.
  • Masa serowa:
  • 60-70 dag białego sera,
  • 4 jajka,
  • ½ szklanki mleka,
  • 20 dag margaryny,
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego,
  • 1 ½ szklanki cukru.

Sposób przygotowania:

Przekładaniec serowy
Ciasto: żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem i miękką margaryną na puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do ciasta, wlać olej roślinny. Ciasto delikatnie połączyć z ubitą pianą z białek.

Ciasto podzielić na 4 części. Do jednej dodać kakao, do drugiej mak, do trzeciej wsypać wiórki kokosowe, do czwartej wsypać kisiel.

Blaszkę do pieczenia wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia.

Każdą część ciasta upiec osobno w piekarniku nagrzanym do 170-180°C

Masa serowa: ser zemleć dwa razy. Jajka utrzeć z cukrem i margaryną. Całość zmiksować, podgrzewać na małym ogniu do zagotowania. Budyń rozprowadzić w mleku, wlać do gotującej się masy serowej, gotować kilka minut cały czas mieszając.

Ostudzone placki przekładać gorącą masą serową. Na spód placek kakaowy, masa serowa, placek z kisielem, masa serowa, placek makowy, masa serowa i na wierzch placek kokosowy.

Wierzch ciasta polać białą lub czekoladową polewą.

Ciasto przygotować dzień wcześniej przed podaniem.