Sposób przygotowania:
Przekładaniec z orzechami
Z mąki, 1 szklanki wody, jajek, oliwy i soli zagnieść wolne, elastyczne ciasto jak na strudel i zostawić na 30 minut przykryte ogrzanym rondlem. Ciasto położyć na posypanym lekko mąką obrusie, rozwałkować i dłońmi wyciągać od środka równomiernie, bardzo uważając, aby nie porozrywać ciasta, nadając mu kształt dużego płata. Po lekkim przesuszeniu pokrajać płat na ok. 10 kawałków wielkości blachy, w której będzie pieczone. Na posmarowanej masłem blasze ułożyć jeden na drugim 3 kawałki ciasta, każdy skrapiając stopionym masłem. Posypać warstwą orzechów, przykryć pojedyńczym kawałkiem ciasta i skropić masłem, w ten sposób ułożyć następne warstwy, ostatnia tak jak pierwsza stanowi 3 kawałki ciasta, każdy skropiony masłem. Nożen namoczonym w gorącym maśle pokrajać na prostokąty, a miejsca nacięć skropić stopionym masłem, wstawić do nagrzanego piekarnika. Z cukru, wody- 2 szklanki i wanilii przygotować syrop. Gdy ciasto zacznie się rumienić, polać je obficie wrzącym syropem i zmniejszyć ogień pozostawić w piekarniku, aż syrop wsiąknie. Upieczone ciasto ułożyć na półmisku, ponownie skropić pozostałym syropem i podawać po upływie 24 godzin.