SUPERPRZEPIS

Przekładaniec z winogronem i borówkami

  • dagita
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10
Przekładaniec z winogronem i borówkami

Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto przekładane z winogronem i borówkami z galaretką o smaku limonki i trawy cytrynowej.

Składniki:

Przekładaniec z winogronem i borówkami

Biszkopt kakaowy:

  • 8 jajek
  • 1 1/4 szklanki cukru
  • 1 1/4 szklanki maki
  • 3-4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

  • 500 g śmietany 30%
  • 500 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 duże łyżki konfitury jagodowej
  • 250 g borówek
  • skórka starta z 1 limonki

Galaretka:

  • 3 galaretki o smaku limonki i trawy cytrynowej
  • 300 g winogron bezpestkowych

Sposób przygotowania:

Przekładaniec z winogronem i borówkami

Biszkopt kakaowy:

Przekładaniec z winogronem i borówkami
Przekładaniec z winogronem, borówkami i limonką

Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami przesianą mąkę z proszkiem i kakao i miksujemy na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylewamy do blaszki o wymiarach 22 x 37 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 35-40 min. Następnie studzimy i przekrawamy na dwa blaty.

Krem:

Przekładaniec z winogronem i borówkami
Przekładaniec z winogronem, borówkami i limonką

Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie dodajemy serek mascarpone i konfiturę i dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy skórkę z limonki i mieszamy szpatułką.

Przełożenie:

Przekładaniec z winogronem i borówkami
Przekładaniec z winogronem, borówkami i limonką

Na pierwszym blacie biszkoptu rozsmarowujemy 1/2 kremu i na nim układamy borówki.

Wierzch:

Przekładaniec z winogronem i borówkami
Przekładaniec z winogronem, borówkami i limonką

Galaretki rozpuszczamy zgodnie z przepisem na opakowaniu czyli w 4 i 1/2 szklanki wrzątku (1 galaretka jest na 1,5 wrzątku) i odstawiamy do ostudzenia. Na borówki kładziemy drugi blat biszkoptu i lekko dociskamy. Smarujemy pozostałym kremem. Na wierzchu układamy umyte i osuszone winogrona i zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki do stężenia galaretki, najlepiej na całą noc. Smacznego :)


Tagi:

borówka