jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Przekładanka z kaszy jaglanej i boczniak

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Jeśli lubisz kotleciki z boczniaków, to na pewno zasmakuje Ci to danie ze zdrową kaszą jaglaną

Przekładanka z kaszy jaglanej i boczniak Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Przekładanka z kaszy jaglanej i boczniak

 

  • 500 g boczniaków o większych kapeluszach
  • 200 g kaszy jaglanej ugotowanej na sypko
  • 1 jajo
  • 2 łyżki mąki razowej
  • mąka pszenna (ile zabierze)
  • 200 ml maślanki
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 cebula
  • sól, pieprz czarny do smaku
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • przecier dyniowy (około 200 ml)
  • 1 łyżka masła
  • olej do smażenia

 

 

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Przekładanka z kaszy jaglanej i boczniak
Jajo wbijamy do miseczki, mieszamy je z maślanką, posiekaną drobno cebulą, tymiankiem. Dodajemy mąkę razową po czym mieszając dosypujemy mąkę pszenną w takiej ilości by powstało ciasto o gęstości wiejskiej śmietanki. Odstawiamy ciasto na chwilę. Boczniaki czyścimy , odcinamy twarde ogonki. Rozpłaszczamy kapelusze , lekko je solimy i posypujemy pieprzem. Zanurzamy grzyby w cieście i smażymy je na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Odsączamy je na papierowym ręczniku z tłuszczu. Zagrzewamy gęsty przecier dyniowy, dodajemy 1 łyżkę masła i doprowadzamy do zagotowania. Doprawiamy solą i pieprzem jeśli trzeba. Wykładamy na talerzach na zmianę usmażone kapelusze boczniaków i gorącą kaszę. Górę polewamy przecierem dyniowym i posypujemy natką pietruszki.
Przekładanka z kaszy jaglanej i boczniak
Boczniaki czyścimy , odcinamy twarde ogonki.
Przekładanka z kaszy jaglanej i boczniak
. Rozpłaszczamy kapelusze , lekko je solimy i posypujemy pieprzem.
Przekładanka z kaszy jaglanej i boczniak
Siekamy drobniutko cebulę i dodajemy do ciasta
Przekładanka z kaszy jaglanej i boczniak
Dodajemy mąkę razową po czym mieszając dosypujemy mąkę pszenną w takiej ilości by powstało ciasto o gęstości wiejskiej śmietanki