gosiek i edzia

gosiek i edzia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 228]

Przekładany piernik wg gosiek i edzia

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszne ciasto piernikowe zwykle robię na święta i na co dzień

Przekładany piernik wg gosiek i edzia

Składniki:

Przekładany piernik wg gosiek i edzia

 

  • Ciasto;
  • 15 dag miodu
  • 20 dag masła
  • 50 dag mąki
  • 3 żółtka
  • 4 łyżki mleka
  • łyżka sody oczyszczonej
  • 1 przyprawa do pierników
  • 10 dag cukru
  • Masa;
  • 2 szklanki mleka
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 30 dag cukru
  • 25 dag masła
  • 20 dag dżemu z czarnej porzeczki
  • Polewa z gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Przekładany piernik wg gosiek i edzia
Wszystkie składniki ciasta dokładnie wyrób mikserem. Ciast przykryj i odstaw do lodówki na dobę. Następnie podziel na cztery części, każdą upiecz osobnej blaszce ok 35 min.Ostudź. W rondelku zagotuj mleko, wsyp kaszę mannę i cukier gotuj aż masa zgęstnieje.Wystudź. Miękkie masło utrzyj na puszystą masę, nie przerywając dodawaj po łyżce kaszy. Placki przekładaj na przemian dżemem porzeczkowym i kremem z kaszki. Rozpuść czekoladę i oblej przygotowany piernik.