Szynkę wieprzową kroi się na plastry, które następnie rozbija się tłuczkiem. Mięso doprawia się solą oraz pieprzem i smaży w oleju, aż się zarumieni. Na oddzielnej patelni podsmaża się cebulę, dodaje odrobinę wody, plastry szynki i całość dusi się pod przykryciem. Mięso dobrze smakuje z sosem, np. serowym, śmietanowym, pieczarkowym, chrzanowym lub pieczeniowym. Dodatkiem do dania mogą być kluski śląskie, kasza gryczana, ryż lub ziemniaki.
Bitki wołowe

Bitki wołowe

Tradycyjne bitki wołowe robi się z udźca lub mięsa pochodzącego z części krzyżowej. W wielu sklepach można dostać porcjowane, już pokrojone mięso na bitki. W przypadku wołowiny w kawałku należy pamiętać, żeby kroić mięso wzdłuż włókien – bitki będą wówczas miękkie i soczyste. Warto wypróbować także bitki wołowe zawijane, czyli w postaci roladek. Można je podawać z sosem grzybowym lub musztardowym.

Bitki ze schabu

Bitki ze schabu

Bitki schabowe mogą być miłą odmianą od tradycyjnych, smażonych kotletów schabowych. Ich przygotowanie jest czasochłonne, ale delikatny smak duszonego mięsa wieprzowego wynagradza wszystkie trudy. Schab na bitki należy pokroić na cienkie plastry, przyprawić i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Zamarynowane mięso obsmaża się na patelni, a następnie dusi pod przykryciem. Bitki ze schabu w sosie własnym przygotowuje się przez około 60 minut. Warto wypróbować także bitki schabowe w sosie pieczeniowym, pieczarkowym lub cebulowym.

Bitki w sosie

Bitki w sosie

Bitki wieprzowe w sosie wymagają długiego duszenia pod przykryciem. Mięso postawione na małym ogniu puszcza soki i wytapia tłuszcz, co w połączeniu z bulionem tworzy aromatyczny sos. Jeśli sos mięsny nie jest wystarczająco gęsty, można do niego dodać łyżkę mąki. Bitki w sosie własnym najlepiej smakują z ziemniakami lub kaszą gryczaną oraz ogórkiem kiszonym. Ciekawym urozmaiceniem tego dania mogą być bitki w sosie grzybowym (np. pieczarkowym), chrzanowym, pomidorowym. Wówczas sos należy przygotować oddzielnie i dodać go do podsmażonego mięsa.

Bitki wieprzowe w sosie

Bitki wieprzowe w sosie

Bitki wieprzowe w sosie to pomysł na obiad dla całej rodziny. Kawałki mięsa wieprzowego smaży się na patelni z cebulą, gałązką świeżego lubczyku, liśćmi laurowymi lub zielem angielskim. Wieprzowinę doprawia się solą i pieprzem. Bitki podaje się z sosem, np. chrzanowym, pieczeniowym lub pieczarkowym. Mięso dobrze smakuje w sosie własnym, który wytwarza się w czasie duszenia na patelni. Bitki wieprzowe można podawać z ziemniakami, kaszą, ryżem oraz surówką, np. z czerwonej kapusty.

Bitki wołowe w sosie

Bitki wołowe w sosie

Bitki wołowe w sosie to pomysł na smaczny i prosty obiad. Wystarczy podsmażyć mięso i dusić je z wybranymi dodatkami przez 2 lub 3 godziny. Świetnie smakują bitki wołowe w sosie własnym. Do ich przygotowania wystarczy odrobina wody, masło, cebula, czosnek, mąka, sól i pieprz. Wszystkie składniki należy włożyć do rondla i gotować pod przykryciem na małym ogniu. Wołowina w sosie własnym sprawdzi się na przyjęcia ze znajomymi oraz na rodzinne uroczystości. Warto również przyrządzić bitki wołowe w sosie grzybowym oraz pieczarkowym. Najlepiej smakują z borowikami, boczniakami i brązowymi pieczarkami.

Polecane przepisy do kategorii Bitki z szynki