Bitki w sosie, nazywane również zrazami lub niekiedy roladą, to danie z kawałków mięsa (lub mięsa mielonego) podsmażonego i duszonego z dodatkiem warzyw oraz przypraw. Było bardzo popularne w kuchni staropolskiej (szczególnie myśliwskiej i szlacheckiej). Najczęściej do bitek dodaje się cebulę, musztardę, ogórki kiszone i czerstwe pieczywo.

Z jakiego mięsa robi się bitki?

Bitki można przygotować zarówno z wołowiny, wieprzowiny, cielęciny, jak i dziczyzny. Mięso w zależności od przepisu kroi się, sieka lub mieli. Ponadto można je rozbijać na kotlety lub formować w plastry do zawijania. Wtórnie bitkami nazywa się również niektóre potrawy, np. z ziemniaków czy z ryb.

Bitki w sosie własnym

Bitki w sosie własnym są bardzo proste w przygotowaniu. Wystarczy odrobina mięsa, cebuli, przypraw (cząbru, ziół prowansalskich, majeranku) i mąki. Wszystkie składniki podsmaża się dokładnie na patelni i przekłada do oddzielnego garnka. Sos własny do bitek przygotowuje się z pozostałości po smażeniu. Patelnię podlewa się małą ilością wody i dokładnie miesza z tłuszczem i sokiem z mięsa.

Bitki w sosie pieczarkowym

Bitki w sosie pieczarkowym przygotowuje mięsa, pieczarek, cebuli, oleju, pieprzu, bulionu i mąki pszennej. Warzywa łącznie z grzybami dokładnie kroi się w plasterki i smaży ze zrazami. Pod koniec do patelni należy wlać trochę wody i dusić pod przykryciem kilka minut. Sos pieczarkowy do smaku można doprawić ulubionymi przyprawami.

Bitki w sosie chrzanowym

Bitki w sosie chrzanowym świetnie smakują podane z dowolną kaszą lub ziemniakami. Przygotowuje się je mięsa (ze chrzanem najlepiej komponuje się szynka), wody, listków laurowych, chrzanu, śmietany, mąki pszennej, ziela angielskiego oraz soli i pieprzu. Pokrojoną w paski szynkę smaży się wyłącznie z dodatkiem przypraw, a następnie dusi na wrzątku. Sos chrzanowy przygotowuje się, mieszając mąkę, ze śmietaną, chrzanem i odrobiną wywaru z mięsa. 
Bitki ze schabu

Bitki ze schabu

Bitki schabowe mogą być miłą odmianą od tradycyjnych, smażonych kotletów schabowych. Ich przygotowanie jest czasochłonne, ale delikatny smak duszonego mięsa wieprzowego wynagradza wszystkie trudy. Schab na bitki należy pokroić na cienkie plastry, przyprawić i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Zamarynowane mięso obsmaża się na patelni, a następnie dusi pod przykryciem. Bitki ze schabu w sosie własnym przygotowuje się przez około 60 minut. Warto wypróbować także bitki schabowe w sosie pieczeniowym, pieczarkowym lub cebulowym.

Bitki wieprzowe w sosie

Bitki wieprzowe w sosie

Bitki wieprzowe w sosie to pomysł na obiad dla całej rodziny. Kawałki mięsa wieprzowego smaży się na patelni z cebulą, gałązką świeżego lubczyku, liśćmi laurowymi lub zielem angielskim. Wieprzowinę doprawia się solą i pieprzem. Bitki podaje się z sosem, np. chrzanowym, pieczeniowym lub pieczarkowym. Mięso dobrze smakuje w sosie własnym, który wytwarza się w czasie duszenia na patelni. Bitki wieprzowe można podawać z ziemniakami, kaszą, ryżem oraz surówką, np. z czerwonej kapusty.

Bitki z szynki

Bitki z szynki

Bitki z szynki wieprzowej to szybkie danie, które można podać na obiad. Szynkę wieprzową kroi się na plastry, które następnie rozbija się tłuczkiem. Mięso doprawia się solą oraz pieprzem i smaży w oleju, aż się zarumieni. Na oddzielnej patelni podsmaża się cebulę, dodaje odrobinę wody, plastry szynki i całość dusi się pod przykryciem. Mięso dobrze smakuje z sosem, np. serowym, śmietanowym, pieczarkowym, chrzanowym lub pieczeniowym. Dodatkiem do dania mogą być kluski śląskie, kasza gryczana, ryż lub ziemniaki.

Bitki wołowe w sosie

Bitki wołowe w sosie

Bitki wołowe w sosie to pomysł na smaczny i prosty obiad. Wystarczy podsmażyć mięso i dusić je z wybranymi dodatkami przez 2 lub 3 godziny. Świetnie smakują bitki wołowe w sosie własnym. Do ich przygotowania wystarczy odrobina wody, masło, cebula, czosnek, mąka, sól i pieprz. Wszystkie składniki należy włożyć do rondla i gotować pod przykryciem na małym ogniu. Wołowina w sosie własnym sprawdzi się na przyjęcia ze znajomymi oraz na rodzinne uroczystości. Warto również przyrządzić bitki wołowe w sosie grzybowym oraz pieczarkowym. Najlepiej smakują z borowikami, boczniakami i brązowymi pieczarkami.

Polecane przepisy do kategorii Bitki w sosie

Znaleźliśmy 83 przepisów w kategorii Bitki w sosie