Bitki to kotlety mięsne, które po lekkim obsmażeniu na patelni dusi się w rondlu, np. z cebulą i czosnkiem. Bitki można zrobić z wołowiny lub wieprzowiny. Przygotowując mięso, kroi się je w mniejsze kawałki i rozbija tłuczkiem. Szynkę wieprzową można nasmarować solą i pieprzem oraz obtoczyć w mące. Tak przygotowane mięso obsmaża się z obu stron na mocno rozgrzanym oleju. Kotlety smaży się tylko do momentu, aż lekko zbrązowieją. Następnie przekłada się je do rondla i zalewa bulionem warzywnym lub wodą. Do mięsa wkłada się: ziele angielskie, liście laurowe, czarny pieprz gruboziarnisty, pokrojoną w kostkę lub piórka cebulę oraz czosnek. Zwykle na 1 kilogram mięsa przypada 1 godzina duszenia. Dzięki temu mięso będzie delikatnie rozpływać się w ustach.

Bitki wieprzowe w sosie
Bitki w sosie własnym to najpopularniejsza forma podania tego mięsa. Pod koniec duszenia wystarczy wyjąć wieprzowinę lub wołowinę z rondla, a pozostały w nim płyn zmiksować blenderem. Jeśli sos jest za rzadki, można zagęścić go odrobiną mąki. Gdy jest już gotowy, wkłada się do niego z powrotem mięso i gotuje jeszcze przez chwile razem. Bitki wołowe dobrze smakują też z ciemnym sosem pieczeniowym, kurkowym, chrzanowym lub pieczarkowym. Danie podaje się z kaszą gryczaną, kopytkami, ziemniakami (z wody, tłuczonymi lub puree), gotowanymi warzywami albo ogórkiem kiszonym. Całość można posypać świeżo posiekanym koperkiem, natką pietruszki lub szczypiorem.
Bitki wołowe

Bitki wołowe

Tradycyjne bitki wołowe robi się z udźca lub mięsa pochodzącego z części krzyżowej. W wielu sklepach można dostać porcjowane, już pokrojone mięso na bitki. W przypadku wołowiny w kawałku należy pamiętać, żeby kroić mięso wzdłuż włókien – bitki będą wówczas miękkie i soczyste. Warto wypróbować także bitki wołowe zawijane, czyli w postaci roladek. Można je podawać z sosem grzybowym lub musztardowym.

Bitki w sosie

Bitki w sosie

Bitki wieprzowe w sosie wymagają długiego duszenia pod przykryciem. Mięso postawione na małym ogniu puszcza soki i wytapia tłuszcz, co w połączeniu z bulionem tworzy aromatyczny sos. Jeśli sos mięsny nie jest wystarczająco gęsty, można do niego dodać łyżkę mąki. Bitki w sosie własnym najlepiej smakują z ziemniakami lub kaszą gryczaną oraz ogórkiem kiszonym. Ciekawym urozmaiceniem tego dania mogą być bitki w sosie grzybowym (np. pieczarkowym), chrzanowym, pomidorowym. Wówczas sos należy przygotować oddzielnie i dodać go do podsmażonego mięsa.

Polecane przepisy do kategorii Bitki

Znaleźliśmy 216 przepisów w kategorii Bitki

Bitki schabowe Eli

Bitki schabowe Eli

eli_555 eli_555

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Bitki wieprzowe

Bitki wieprzowe

Ag.Zetka Ag.Zetka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Bitki wołowe Ani

Bitki wołowe Ani

anulkadh anulkadh

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: