Sposób przygotowania:
Bitki z szynki wieprzowej
Mięso od szynki pokroić w grube plastry ( w poprzek włókien ) . Lekko rozklepać mięso tłuczkiem do mięsa . Utrzeć przyprawy - 4 łyżki oleju , paprykę , 1/2 łyżeczki pieprzu , miód , roztarty czosnek , powidła .Nacierać mięso kładąc jeden plaster na drugim i wstawiając w zamkniętym pojemniku na pół godziny do lodówki . Pokroić drobno cebule i wsypać do garnka z grubym dnem razem z grzybami . Rozgrzać olej z masłem i rumienić mięso z obu stron ( nie wysmażać ) . Przełożyć razem z tłuszczem od smażenia do garnka z cebulą i grzybami . Na patelni zagotować 1 szklankę wody i przelać do garnka z mięsem . Dolać jeszcze 2 szklanki wody . Dusić ponad godzinę aż mięso będzie miękkie ,a sos zgęstnieje . Doprawić sos do smaku maggi , przyprawami . Jeśli uważamy , że sos jest za mało gęsty możemy go zagęścić mąką . Podaję z kaszą , kluskami na parze , kopytkami , puree ziemniaczanym .