Ich przygotowanie jest czasochłonne, ale delikatny smak duszonego mięsa wieprzowego wynagradza wszystkie trudy. Schab na bitki należy pokroić na cienkie plastry, przyprawić i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Zamarynowane mięso obsmaża się na patelni, a następnie dusi pod przykryciem. Bitki ze schabu w sosie własnym przygotowuje się przez około 60 minut. Warto wypróbować także bitki schabowe w sosie pieczeniowym, pieczarkowym lub cebulowym.
Bitki wołowe

Bitki wołowe

Tradycyjne bitki wołowe robi się z udźca lub mięsa pochodzącego z części krzyżowej. W wielu sklepach można dostać porcjowane, już pokrojone mięso na bitki. W przypadku wołowiny w kawałku należy pamiętać, żeby kroić mięso wzdłuż włókien – bitki będą wówczas miękkie i soczyste. Warto wypróbować także bitki wołowe zawijane, czyli w postaci roladek. Można je podawać z sosem grzybowym lub musztardowym.

Bitki w sosie

Bitki w sosie

Bitki wieprzowe w sosie wymagają długiego duszenia pod przykryciem. Mięso postawione na małym ogniu puszcza soki i wytapia tłuszcz, co w połączeniu z bulionem tworzy aromatyczny sos. Jeśli sos mięsny nie jest wystarczająco gęsty, można do niego dodać łyżkę mąki. Bitki w sosie własnym najlepiej smakują z ziemniakami lub kaszą gryczaną oraz ogórkiem kiszonym. Ciekawym urozmaiceniem tego dania mogą być bitki w sosie grzybowym (np. pieczarkowym), chrzanowym, pomidorowym. Wówczas sos należy przygotować oddzielnie i dodać go do podsmażonego mięsa.

Bitki wieprzowe w sosie

Bitki wieprzowe w sosie

Bitki wieprzowe w sosie to pomysł na obiad dla całej rodziny. Kawałki mięsa wieprzowego smaży się na patelni z cebulą, gałązką świeżego lubczyku, liśćmi laurowymi lub zielem angielskim. Wieprzowinę doprawia się solą i pieprzem. Bitki podaje się z sosem, np. chrzanowym, pieczeniowym lub pieczarkowym. Mięso dobrze smakuje w sosie własnym, który wytwarza się w czasie duszenia na patelni. Bitki wieprzowe można podawać z ziemniakami, kaszą, ryżem oraz surówką, np. z czerwonej kapusty.

Bitki z szynki

Bitki z szynki

Bitki z szynki wieprzowej to szybkie danie, które można podać na obiad. Szynkę wieprzową kroi się na plastry, które następnie rozbija się tłuczkiem. Mięso doprawia się solą oraz pieprzem i smaży w oleju, aż się zarumieni. Na oddzielnej patelni podsmaża się cebulę, dodaje odrobinę wody, plastry szynki i całość dusi się pod przykryciem. Mięso dobrze smakuje z sosem, np. serowym, śmietanowym, pieczarkowym, chrzanowym lub pieczeniowym. Dodatkiem do dania mogą być kluski śląskie, kasza gryczana, ryż lub ziemniaki.

Bitki wołowe w sosie

Bitki wołowe w sosie

Bitki wołowe w sosie to pomysł na smaczny i prosty obiad. Wystarczy podsmażyć mięso i dusić je z wybranymi dodatkami przez 2 lub 3 godziny. Świetnie smakują bitki wołowe w sosie własnym. Do ich przygotowania wystarczy odrobina wody, masło, cebula, czosnek, mąka, sól i pieprz. Wszystkie składniki należy włożyć do rondla i gotować pod przykryciem na małym ogniu. Wołowina w sosie własnym sprawdzi się na przyjęcia ze znajomymi oraz na rodzinne uroczystości. Warto również przyrządzić bitki wołowe w sosie grzybowym oraz pieczarkowym. Najlepiej smakują z borowikami, boczniakami i brązowymi pieczarkami.

Polecane przepisy do kategorii Bitki ze schabu

Znaleźliśmy 24 przepisów w kategorii Bitki ze schabu

Bitki ze schabu

Bitki ze schabu

edytaha edytaha
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

bitki (ze schabu)

bitki (ze schabu)

mikusia89 mikusia89

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: