Bitki wieprzowe to kawałki mięsa zazwyczaj szynki, czy schabu, duszone we własnym sosie i podawane z różnymi dodatkami.
Jak zrobić bitki wieprzowe?
Składniki:
Przygotowanie:
Bitki wieprzowe to wspaniały pomysł na sycący obiad, możemy podać je z różnorodnymi dodatkami:
Jak zrobić bitki wieprzowe?
Składniki:
- ½ kg schabu lub szynki
- 1 cebula
- 1 szklanki bulionu warzywnego
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka mąki
- Pieprz i sól
- natka pietruszki
- olej do smażenia
- mąka do obtoczenia
Przygotowanie:
- Mięso myjemy i kroimy na plastry o grubości ok 1 cm, rozbijamy tłuczkiem.
- Oprószamy z obu stron solą i pieprzem, każdy kawałek mięsa obtaczamy w mące.
- Układamy schab lub szynkę na rozgrzany olej w patelni i smażymy do zrumienienia, zdejmujemy z patelni.
- Cebulę obieramy i kroimy w krążki, wrzucamy na patelnię i szklimy, dodajemy kotlety.
- Całość podlewam bulionem. Dodajemy ziele angielskie, pieprz i liść laurowy.
- Dusimy na niewielkim ogniu pod przykryciem przez 45-60 minut do miękkości.
- Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Sos zagęszczamy łyżką mąki i odrobiną zimnej wody.
- Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Bitki wieprzowe to wspaniały pomysł na sycący obiad, możemy podać je z różnorodnymi dodatkami:
- Pure ziemniaczanym i sałatą w śmietanie.
- Gotowanym ryżem i surówką z marchewki.
- Kaszą gryczaną i zasmażanymi burakami.
- Z chrupiąca bagietką i kwaskowatym ogórkiem kiszonym.