Jak zrobić bitki wieprzowe?

Bitki wieprzowe przygotowujemy z mięsa, które lekko rozbijamy, przypraw, oleju i dodatku wody. Najpierw je obsmażamy, a następnie dusimy do miękkości.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jak zrobić bitki wieprzowe?
fot. fotolia
Bitki wieprzowe to kawałki mięsa zazwyczaj szynki, czy schabu, duszone we własnym sosie i podawane z różnymi dodatkami.

Jak zrobić bitki wieprzowe?

Składniki:
  • ½  kg schabu lub szynki
  • 1 cebula
  • 1 szklanki  bulionu warzywnego
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka mąki
  • Pieprz i sól
  • natka pietruszki
  • olej do smażenia
  • mąka do obtoczenia
 
Przygotowanie:
  • Mięso myjemy i kroimy na plastry o grubości ok 1 cm,  rozbijamy tłuczkiem.
  •  Oprószamy z obu stron solą i pieprzem,  każdy kawałek mięsa obtaczamy w mące.
  • Układamy schab lub szynkę  na rozgrzany olej w patelni i smażymy do zrumienienia, zdejmujemy z patelni.
  • Cebulę obieramy i kroimy w krążki, wrzucamy na patelnię i szklimy, dodajemy kotlety.
  • Całość podlewam bulionem. Dodajemy ziele angielskie, pieprz i liść laurowy.
  • Dusimy na niewielkim ogniu pod przykryciem przez 45-60 minut do miękkości.
  • Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Sos zagęszczamy  łyżką mąki i odrobiną zimnej wody.
  • Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Z czym podajemy bitki wieprzowe?

Bitki wieprzowe to wspaniały pomysł na sycący obiad, możemy podać je z różnorodnymi dodatkami:
  • Pure ziemniaczanym i sałatą w śmietanie.
  • Gotowanym ryżem i surówką z marchewki.
  • Kaszą gryczaną i zasmażanymi burakami.
  • Z chrupiąca bagietką i kwaskowatym ogórkiem kiszonym.