Jak zrobić bitki?

Bitki przygotowujemy z mięsa, które lekko rozbijamy, przypraw, oleju i dodatku wody. Najpierw je obsmażamy, a następnie dusimy do miękkości.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jak zrobić bitki?
fot. fotolia
Bitki to kawałki mięsa wołowego lub wieprzowego duszone we własnym sosie i podawane z różnymi dodatkami.

Jak zrobić bitki wieprzowe?

Składniki:
  • ½  kg schabu
  • 1 cebula
  • 1 szklanki  bulionu warzywnego
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka mąki
  • Pieprz i sól
  • natka pietruszki
  • olej do smażenia
  • mąka do obtoczenia
Wykonanie:
  • Schab myjemy i kroimy na plastry o grubości ok 1 cm, mięso rozbijamy tłuczkiem.
  •  Oprószamy z obu stron solą i pieprzem,  każdy kawałek mięsa obtaczamy w mące.
  • Układamy schab  na rozgrzany olej w patelni i smażymy do zrumienienia, zdejmujemy z patelni.
  • Cebulę obieramy i kroimy w krążki, wrzucamy na patelnię i szklimy, dodajemy kotlety.
  • Całość podlewam bulionem. Dodajemy ziele angielskie, pieprz i liść laurowy.
  • Dusimy na niewielkim ogniu pod przykryciem przez 45-60 minut do miękkości.
  • Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Sos zagęszczamy  łyżką mąki i odrobiną zimnej wody.
  • Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Jak zrobi bitki wołowe?

Składniki:
  • 600 g wołowiny  pociętej na plastry w poprzek włókien
  • 1 cebula
  • 2-3 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • ¼ łyżeczki gorczycy i kilka ziaren pieprzu
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • woda
 Wykonanie:
  • Wołowinę rozbijamy lekko  tłuczkiem, oprószamy solą, pieprzem, mielonym czosnkiem i ostawiamy na 30 minut.
  • Rozgrzewamy na patelni olej i obsmażamy plastry wołowiny z każdej strony.
  • Na  koniec smażymy cebulę pokrojoną w kostkę, następnie  wkładamy z powrotem  bitki i podlewamy ½ l wody.
  • Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, gorczycę, pieprz i doprowadzamy do wrzenia.
  • Zmniejszamy temperaturę i  dusimy mięso przez godzinę.