Bitki to kawałki mięsa wołowego lub wieprzowego duszone we własnym sosie i podawane z różnymi dodatkami.
Jak zrobić bitki wieprzowe?
Składniki:
Składniki:
Jak zrobić bitki wieprzowe?
Składniki:
- ½ kg schabu
- 1 cebula
- 1 szklanki bulionu warzywnego
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka mąki
- Pieprz i sól
- natka pietruszki
- olej do smażenia
- mąka do obtoczenia
- Schab myjemy i kroimy na plastry o grubości ok 1 cm, mięso rozbijamy tłuczkiem.
- Oprószamy z obu stron solą i pieprzem, każdy kawałek mięsa obtaczamy w mące.
- Układamy schab na rozgrzany olej w patelni i smażymy do zrumienienia, zdejmujemy z patelni.
- Cebulę obieramy i kroimy w krążki, wrzucamy na patelnię i szklimy, dodajemy kotlety.
- Całość podlewam bulionem. Dodajemy ziele angielskie, pieprz i liść laurowy.
- Dusimy na niewielkim ogniu pod przykryciem przez 45-60 minut do miękkości.
- Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Sos zagęszczamy łyżką mąki i odrobiną zimnej wody.
- Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Składniki:
- 600 g wołowiny pociętej na plastry w poprzek włókien
- 1 cebula
- 2-3 liście laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- ¼ łyżeczki gorczycy i kilka ziaren pieprzu
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
- woda
- Wołowinę rozbijamy lekko tłuczkiem, oprószamy solą, pieprzem, mielonym czosnkiem i ostawiamy na 30 minut.
- Rozgrzewamy na patelni olej i obsmażamy plastry wołowiny z każdej strony.
- Na koniec smażymy cebulę pokrojoną w kostkę, następnie wkładamy z powrotem bitki i podlewamy ½ l wody.
- Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, gorczycę, pieprz i doprowadzamy do wrzenia.
- Zmniejszamy temperaturę i dusimy mięso przez godzinę.