Gofry kojarzą sie przede wszystkim z wakacjami. Wtedy najchętniej kupujemy je na ulicy w budkach. Ten ulubiony przysmak dzieci można przygotować także w domu. Jest tylko jeden warunek- trzeba mieć gofrownicę. Cała reszta jest już prosta. Przygotuj ciasto jak na naleśniki, tylko nieco gęstrze (by było pulchniejsze, połowę mleka zastąp wodą gazowaną). Zamin napełnisz gofrownicę ciastem mocno ją rozgrzej i posmaruj tłuszczem (najlepiej masłem). Po upieczeniu nie odkładaj gofra na talerz, tylko postaw między dwoma kubkami. Wtedy będzie parował całą powierzchnią i stanie się chrupki. Jest wiele przepisów na gofry. Można przygotować je z dodatkiem drożdży, masła czy czekolady. Najlepsze są świeże gofry podane ze śmietaną, konfiturami i sosem czekoladowym lub owocami. Gofry można także przygotować na wytrawno i jeść z warzywami lub wędliną.