Gofry – kto ich nie uwielbia? Kojarzą się z beztroską, słońcem i wakacjami. Jeśli i Ty masz z nimi tak pozytywne skojarzenia, to koniecznie przygotuj je samodzielnie w domu. Nie dość, że będą pochodzić z pewnego źródła, to jeszcze ich smak sprawi, że już nigdy więcej nie sięgniesz po te z budki!
Domowe ciasto na gofry
Nie robisz gofrów, bo wydaje Ci się to trudne? Nie masz dobrego, przetestowanego przepisu? Koniec wymówek – przed Tobą banalnie prosty i przede wszystkim sprawdzony patent na ciasto na gofry!
1. Przygotuj 1 szklankę mąki, 0,5 szklanki oleju, 2 jajka, ¾ szklanki mleka lub wody, cukier (ilość zależy od Twoich preferencji), szczyptę soli i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia lub sody.
2. Włącz gofrownicę – w międzyczasie robienia ciasta zdąży się idealnie nagrzać.
3. Wszystkie składniki umieść w misce i zmiksuj.
4. Sprawdź konsystencję ciasta – powinno być podobne do śmietany. Jeśli jest za rzadkie, dorzuć więcej mąki, jeśli za gęste – dolej mleka lub wody.
5. Przy pomocy łyżki lub małej chochelki nakładaj ciasto na gofrownicę. Piecz zgodnie z instrukcją urządzenia.
6. Gotowe gofry podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Fot. Fotolia
Jak modyfikować ciasto na gofry?
Czy wiesz, że jest kilka odmian ciasta gofrowego? Dzięki pewnym modyfikacjom możesz otrzymać różne rodzaje gofrów. Bardziej puszyste, chrupkie, czekoladowe.. Wszystko zależy od tego, co doda się do masy. I tak, jeśli interesują Cię, aby deser był miękki, wówczas zdecyduj się na zrobienie gofrów biszkoptowych. Podobnie jak biszkopt, przygotowuje się je z ubitych na pianę jajek i mąki.
Inną opcją są gofry drożdżowe, które świetnie smakują z dodatkiem świeżych owoców i mogą z powodzeniem zastępować racuchy. Do podstawowego ciasta możesz dodawać także kakao, kawę rozpuszczalną czy innego rodzaju barwniki i aromaty. Nie mówiąc już o kawałkach owoców – gofry z truskawkami lub jagodami w środku potrafią podbić każde podniebienie.
Świetnie sprawdzą się także posiekane bakalie lub czekolada. Przyprawy także mają tu co nieco do powiedzenia – wypróbuj gofry cynamonowe, goździkowe lub imbirowe, a już nigdy nie sięgniesz po klasyczne ciasto!
Z czym podawać gofry?
Za co kochamy ten deser? Przede wszystkim za to, iż możemy go w prosty sposób udekorować, jednocześnie tworząc ciekawe kompozycje smakowe. Najprostszą opcją jest cukier puder, najbardziej złożoną – połączenie kilku dodatków, tworząc prawdziwe arcydzieło. Co mamy do wyboru?
Wielbiciele owoców mogą wybierać między świeżymi oraz ich przetworami: frużeliną, konfiturami i dżemami. Oprócz tego z całą pewnością bita śmietana, którą można łączyć z wieloma innymi dodatkami. Do tego dochodzą kremy czekoladowe, posypki do ciast i deserów oraz słodkie sosy. Kompozycję mogą uzupełnić owoce kandyzowane, suszone lub te wyciągnięte z syropu.
Fot. Fotolia
Gofry na słono
A może masz ochotę na nietypową wersję gofrów? Jeśli tak, to przede wszystkim w podstawowym cieście wyeliminuj cukier na rzecz przypraw i ewentualnie słonych dodatków. Nie bój się wykorzystywać różnych rodzajów sera, wędlin czy też warzyw. A czym przystroić takiego wytrawnego gofra?
Jeśli chodzi o sosy, możesz zdecydować się na zwykły keczup, majonez lub musztardę albo zdecydować się na bardziej złożone dipy. Czosnkowy, serowy, paprykowy, kaparowy – wybór jest całkiem spory w zależności od tego, co masz pod ręką i jakie pozostałe dodatki wybierzesz. Na wierzchu możesz bowiem ułożyć wszelkiego rodzaju marynaty: grzyby, pikle, korniszony czy też owoce z octu.
Oprócz tego kawałki mięsa i świeżych lub ugotowanych warzyw. Gofry możesz wykorzystać do hamburgerów jako zastępstwo dla standardowej bułki, jak również zastąpić nimi zwykłe pieczywo. Oczywiście nie rób tego nagminnie, bo Twoja figura niechybnie na tym ucierpi!
A Wy na jakie gofry się najczęściej decydujecie? Jakie są Wasze ulubione dodatki? Czekamy na Wasze propozycje na domowe gofry! Zapraszamy!
Domowe ciasto na gofry
Nie robisz gofrów, bo wydaje Ci się to trudne? Nie masz dobrego, przetestowanego przepisu? Koniec wymówek – przed Tobą banalnie prosty i przede wszystkim sprawdzony patent na ciasto na gofry!
1. Przygotuj 1 szklankę mąki, 0,5 szklanki oleju, 2 jajka, ¾ szklanki mleka lub wody, cukier (ilość zależy od Twoich preferencji), szczyptę soli i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia lub sody.
2. Włącz gofrownicę – w międzyczasie robienia ciasta zdąży się idealnie nagrzać.
3. Wszystkie składniki umieść w misce i zmiksuj.
4. Sprawdź konsystencję ciasta – powinno być podobne do śmietany. Jeśli jest za rzadkie, dorzuć więcej mąki, jeśli za gęste – dolej mleka lub wody.
5. Przy pomocy łyżki lub małej chochelki nakładaj ciasto na gofrownicę. Piecz zgodnie z instrukcją urządzenia.
6. Gotowe gofry podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Fot. Fotolia
Jak modyfikować ciasto na gofry?
Czy wiesz, że jest kilka odmian ciasta gofrowego? Dzięki pewnym modyfikacjom możesz otrzymać różne rodzaje gofrów. Bardziej puszyste, chrupkie, czekoladowe.. Wszystko zależy od tego, co doda się do masy. I tak, jeśli interesują Cię, aby deser był miękki, wówczas zdecyduj się na zrobienie gofrów biszkoptowych. Podobnie jak biszkopt, przygotowuje się je z ubitych na pianę jajek i mąki.
Inną opcją są gofry drożdżowe, które świetnie smakują z dodatkiem świeżych owoców i mogą z powodzeniem zastępować racuchy. Do podstawowego ciasta możesz dodawać także kakao, kawę rozpuszczalną czy innego rodzaju barwniki i aromaty. Nie mówiąc już o kawałkach owoców – gofry z truskawkami lub jagodami w środku potrafią podbić każde podniebienie.
Świetnie sprawdzą się także posiekane bakalie lub czekolada. Przyprawy także mają tu co nieco do powiedzenia – wypróbuj gofry cynamonowe, goździkowe lub imbirowe, a już nigdy nie sięgniesz po klasyczne ciasto!
Z czym podawać gofry?
Za co kochamy ten deser? Przede wszystkim za to, iż możemy go w prosty sposób udekorować, jednocześnie tworząc ciekawe kompozycje smakowe. Najprostszą opcją jest cukier puder, najbardziej złożoną – połączenie kilku dodatków, tworząc prawdziwe arcydzieło. Co mamy do wyboru?
Wielbiciele owoców mogą wybierać między świeżymi oraz ich przetworami: frużeliną, konfiturami i dżemami. Oprócz tego z całą pewnością bita śmietana, którą można łączyć z wieloma innymi dodatkami. Do tego dochodzą kremy czekoladowe, posypki do ciast i deserów oraz słodkie sosy. Kompozycję mogą uzupełnić owoce kandyzowane, suszone lub te wyciągnięte z syropu.
Fot. Fotolia
Gofry na słono
A może masz ochotę na nietypową wersję gofrów? Jeśli tak, to przede wszystkim w podstawowym cieście wyeliminuj cukier na rzecz przypraw i ewentualnie słonych dodatków. Nie bój się wykorzystywać różnych rodzajów sera, wędlin czy też warzyw. A czym przystroić takiego wytrawnego gofra?
Jeśli chodzi o sosy, możesz zdecydować się na zwykły keczup, majonez lub musztardę albo zdecydować się na bardziej złożone dipy. Czosnkowy, serowy, paprykowy, kaparowy – wybór jest całkiem spory w zależności od tego, co masz pod ręką i jakie pozostałe dodatki wybierzesz. Na wierzchu możesz bowiem ułożyć wszelkiego rodzaju marynaty: grzyby, pikle, korniszony czy też owoce z octu.
Oprócz tego kawałki mięsa i świeżych lub ugotowanych warzyw. Gofry możesz wykorzystać do hamburgerów jako zastępstwo dla standardowej bułki, jak również zastąpić nimi zwykłe pieczywo. Oczywiście nie rób tego nagminnie, bo Twoja figura niechybnie na tym ucierpi!
A Wy na jakie gofry się najczęściej decydujecie? Jakie są Wasze ulubione dodatki? Czekamy na Wasze propozycje na domowe gofry! Zapraszamy!