W niewielkich nasionach grochu tkwi wielka moc. Już nasze prababcie doceniały dobroczynne właściwości grochu i tworzyły z niego znakomite potrawy, które podawały bliskim m.in. w celu wzmocnienia organizmu.
Tani i łatwo dostępny groch jest podstawą wielu potraw, takich jak grochówka czy niezbędna na stole wigilijnym kapusta z grochem. Pożywne kotlety z grochu, sycący groch z kiełbaską, czy aromatyczny groch w sosie pomidorowym to tylko niektóre propozycje smacznych dań z grochem w roli głównej.
Zarówno groch świeży, jak również groch mrożony i suchy możemy wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Oprócz tradycyjnych przepisów znajdziecie tutaj wiele oryginalnych receptur. Zaskoczcie bliskich pysznym pomidorowym grochotto, aksamitną pastą z grochu, znakomitymi pierogami z grochem lub wykwintnymi żeberkami z grochem.
Skorzystajcie ze sprawdzonych przepisów na potrawy z grochem. Przekonajcie się, że dania te nie muszą być nudne i monotematyczne. Zachęcamy do kulinarnych eksperymentów!
Zdjęcie: Fotolia