Knedle - w wersji podstawowej to danie z ziemniaków, mąki ziemniaczanej i pszennej oraz jajek. Knedle najczęściej nadziewa się owocami. Knedle ze śliwkami, knedle z brzoskwiniami, morelami, truskawkami oblane jogurtem lub bułką tartą z masłem to pożywny i smaczny posiłek. W wersji wytrawnej owoce można zastąpić twarogiem, grzybami, szpinakiem lub mięsem mielonym. Knedle w tej postaci najlepiej smakują z dodatkiem  sosu np. grzybowego.

Knedle można podawać jako oddzielne dania albo dodatek do zup. Tradycyjne ciasto na knedle robi się z ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków, mąki pszennej, masła, jajka i odrobiny soli. Składniki miesza się ze sobą i formuje kulki. Knedle ziemniaczane z nadzieniem gotuje się w wodzie, aż wypłyną na wierzch. Inną wersją tej potrawy są bawarskie knedle bułczane. Przygotowuje się je z czerstwych bułek namoczonych wcześniej w mleku, jajku i soli. Gdy pieczywo rozmięknie, do ciasta dodaje się drobno posiekaną cebulę dymkę i pietruszkę, masło, sól oraz pieprz. Potrawę można zrobić w wersji bezglutenowej, dodając kaszę jaglaną, mąkę ryżową oraz ziemniaki. Kasza najlepiej, aby postała trochę w lodówce, wtedy kulki z ciasta nie będą się rozpadać. Knedle z kaszy jaglanej najlepiej podawać z owocami, np. jagodami. Na koniec danie można polać jogurtem naturalnym. Knedle ze szpinakiem robi się z dodatkiem zeszklonej cebuli na patelni, czosnku oraz sera fety. Zupy na wywarze z mięsa wieprzowego czy wołowego w towarzystwie knedli lub knedle z wątróbki to bardzo sycące danie. 

Zdjęcie: Fotolia
 
Knedle z truskawkami

Knedle z truskawkami

Ciastem na knedle z truskawkami, na bazie mąki, jajek i ziemniaków, obtacza się świeże owoce i gotuje we wrzącej wodzie. Gdy kulki ziemniaczane wypłyną na powierzchnię, oznacza to, że knedle są gotowe. Do ciasta można dodać odrobinę wanilii, wtedy danie będzie miało wyjątkowy aromat. Przygotowując knedle z truskawkami mrożonymi, należy pamiętać, aby owoce wcześniej trochę rozmrozić. Potrawę można podawać posypaną cukrem pudrem, polaną słodką śmietanką, jogurtem naturalnym lub zasmażką zrobioną z bułki tartej.

Knedle z mięsem

Knedle z mięsem

Knedle z mięsem mielonym podaje się ze śmietaną, polane tłuszczem, masłem lub skwarkami. Potrawa dobrze smakuje też z sosem grzybowym lub pieczeniowym. Mięso mielone dodaje się do zeszklonej na patelni cebuli i smaży z solą, pieprzem i majerankiem. Ziemniaki gotuje się do miękkości, po czym ściera na tarce lub tłucze na gładką masę i dodaje jajko oraz mąkę. Z ciasta formuje się kulki i nadziewa ostudzonym farszem. Knedle ziemniaczane z mięsem mielonym można przyrządzać z indyka, kurczaka lub wołowiny.

Knedle ze śliwkami

Knedle ze śliwkami

Knedle ze śliwkami to jedna z najpopularniejszych form przygotowywania potrawy. Do dania najlepiej używać wydrylowanych węgierek, pokrojonych na mniejsze kawałki. Ciasto na knedle ze śliwkami robi się tradycyjnie z ugotowanych i startych ziemniaków, mąki i jajka. Po wyrobieniu masy dzieli się ją na kilka równych części. Na każdym, rozwałkowanym, kawałku ciasta kładzie się owoce i formuje kulki. Knedle ze śliwkami bez ziemniaków to prostszy przepis. Ciasto zagniata się tylko z mąki, masła, soli i ciepłej wody.

Knedle z serem

Knedle z serem

Knedle z serem to okrągłe, dość duże kluski z ciasta twarogowego zawierające słodkie nadzienie. Zazwyczaj są nim sezonowe. Wspaniale prezentują się na stole knedle serowe z truskawkami, śliwkami, morelami, czy jagodami. Do ich przygotowania potrzebujemy przede wszystkim Twarogu, mąki i jajek, czasami dodaje się też ziemniaków, zazwyczaj ugotowanych. Gotowe knedle serwujemy polane zrumienioną bułką tartą z masłem i posypane cynamonem.

Knedle z owocami

Knedle z owocami

Knedle z owocami to propozycja na bezmięsny obiad dla całej rodziny. Farsz można zrobić np. z jagód, jabłek lub moreli. Przygotowując knedle z jabłkami, warto wcześniej pokroić owoce na mniejsze kawałki i lekko przesmażyć w rondlu, np. z cynamonem. Potrawę można podawać zalewając kulki ciasta słodką śmietanką o smaku waniliowym, jogurtem naturalnym lub posypując cukrem pudrem. Knedle z morelami można zrobić, korzystając zarówno ze świeżych owoców, jak i tych z puszki. Danie najlepiej smakuje podane na ciepło.

Knedle czeskie

Knedle czeskie

Knedle czeskie, czyli knedliki, są smaczne, sycące i proste w przygotowaniu. Wystarczy zaopatrzyć się w mąkę, mleko, drożdże, jajka, sól oraz cukier. Wszystkie składniki miesza się w naczyniu, a następnie wyrabia z nich ciasto. Surową masę należy uformować tak, by powstała duża kluska w kształcie bagietki lub bochenka chleba. Knedel gotuje się w osolonym wrzątku do momentu, aż wypłynie na powierzchnię. Gotową kluskę kroi się w plastry i podaje z mięsem.

Polecane przepisy do kategorii Knedle