Sposób przygotowania:
Knedle z mięsem i pieczarkami
Ziemniaki umyć, ugotować w łupinach, ostudzić, obrać, zmielić. Pieczarki oczyścić, wymyć, pokrajać w paski, włożyć na rozgrzany tłuszcz, dusić do wyparowania wody. Cebulę obrać, opłukać, pokrajac w drobną kostkę, włożyć do pieczarek i razem podsmażyć. Wymieszać z mięsem, doprawić do smaku. Z ziemniaków, mąki i jajka zagnieść ciasto (nie wyrabiać). Formować knedle: uformować wałek o grubości około 3-4 cm, odkrawac krążki, spłaszczyć je i nakładać nadzienie, zlepić nadając im okrągły kształt. Przygotowane knedle wkładać do wrzącej, osolonej wody, ugotować, wyjmować łyżką cedzakową. Podawać gorące polane masłem ze zrumienioną bułką tartą, z surówką z kiszonej kapusty.