Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Knedle z orzechami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Drożdże wymieszać z letnim mlekiem i cukrem. Dodać mąkę, jajko, stopione masło,

Knedle z orzechami

Składniki:

Knedle z orzechami

 

 

Sposób przygotowania:

Knedle z orzechami
Drożdże wymieszać z letnim mlekiem i cukrem. Dodać mąkę, jajko, stopione masło, skórkę z cytryny i odrobinę soli. Wyrobić ciasto, odstawić. Potem znów zagnieść. Podzielić na 8 części. Na każdej ułożyć porcję siekanych orzechów z miodem, zlepić kule. Odstawić. Wyrośnięte knedle układać na sicie umieszczonym nad wrzątkiem, przykryć ściereczką. Parować je 20 minut. Morele zagotować w sosie z sokiem z cytryny i cukrem waniliowym. Zagęścić mąką ziemniaczaną. Podać do knedli.