Paella to tradycyjna hiszpańska potrawa oparta na średnioziarnistym ryżu z dodatkiem szafranu. Zależnie od odmiany, potrawa może składać się z owoców morza, drobiu lub warzyw, takich jak groszek, fasola i papryka. Paellę powinno się jeść bezpośrednio z metalowego naczynia, na którym była robiona. Ze względu na ciężkostrawność potrawy, najczęściej jest podawana w formie obiadowej. Dobrym pomysłem jest paella ze szparagami, rukolą i pietruszką lub paella z indykiem i brukselką.
Paella

Paella

Paella to tradycyjna hiszpańska potrawa oparta na średnioziarnistym ryżu z dodatkiem szafranu. Zależnie od odmiany, potrawa może składać się z owoców morza, drobiu lub warzyw, takich jak groszek, fasola i papryka. Paellę powinno się jeść bezpośrednio z metalowego naczynia, na którym była robiona. Ze względu na ciężkostrawność potrawy, najczęściej jest podawana w formie obiadowej. Dobrym pomysłem jest paella ze szparagami, rukolą i pietruszką lub paella z indykiem i brukselką.

Ryż z kurkumą

Ryż z kurkumą

Ryż z kurkumą będzie miał charakterystyczny żółty kolor. Danie najczęściej podaje się z warzywami i kurczakiem. Po ugotowaniu ryżu dodaje się do niego kurkumę, a potem łączy z uduszonymi wcześniej na patelni warzywami, np. marchewką, pomidorem, cukinią, papryką lub czosnkiem. Danie będzie bardziej sycące, gdy do warzyw doda się pokrojoną na małe kawałki pierś z kurczaka. Mięso można wcześniej zamarynować, np. w sosie sojowym lub oleju, soli i pieprzu. Ryż z kurkumą i warzywami doprawia się ziołami, np. rozmarynem, bazylią, kolendrą lub tymiankiem.

Kurczak z ryżem

Kurczak z ryżem

Kurczak zapiekany z ryżem to smaczne danie jednogarnkowe. Mięso z ryżem piecze się w naczyniu żaroodpornym, np. z marchewką albo cebulą. Udka lub piersi marynuje się w oliwie, czosnku, tymianku, oregano, słodkiej papryce, bazylii, ziołach prowansalskich, soli oraz pieprzu. Do naczynia dodaje się surowy ryż, startą na tarze marchewkę, pokrojoną cebulę i mięso. Kurczaka na ryżu oblewa się zalewą, którą przygotowuje się z masła, ostrej papryki i czosnku. Całość piecze się w piekarniku przez minimum godzinę.

Risotto z kurczakiem

Risotto z kurczakiem

Risotto z kurczakiem to pomysł na obiad we włoskim stylu. Przepis można dowolnie urozmaić, próbując różnych wariacji, np. risotto z kurczakiem curry. Klasyczne wydanie to risotto z kurczakiem i warzywami. Najczęściej przyrządzane jest risotto z kurczakiem i pomidorami, risotto z kurczakiem i groszkiem bądź risotto z kurczakiem i brokułami. Kurczak z ryżem wybornie komponuje się też w leśnej wersji – z pieczarkami lub z grzybami. Smaczną odmianą risotto z warzywami i kurczakiem jest kaszotto z kurczakiem. Danie przygotowywane jest z pęczaku lub kaszy jęczmiennej. Warzywne i mięsne dodatki kaszotto doskonale wydobywają smak kaszy.

Kuchnia hiszpańska

Kuchnia hiszpańska

Kuchnia hiszpańska pachnie oliwą z oliwek, szafranem, tymiankiem i kolendrą. Dzięki niej można nauczyć się łączenia słodkich i pikantnych smaków. Na gorącym Półwyspie Iberyjskim dużym powodzeniem cieszą się chłodniki (zwłaszcza słynne tapas) i lekkie przekąski określane mianem tapas. Rejony nadmorskie obfitują w świeże owoce morza, a górskie ‒ w regionalne sery i wyroby wędliniarskie. W wielu daniach podstawowym składnikiem jest ryż. Posiłki popija się słynnym hiszpańskim winem.

Sałatka z ryżem

Sałatka z ryżem

Sałatka z ryżem i szynką, ryżem i jajkiem oraz ryżem i kukurydzą to bez wątpienia najpopularniejsze wersje tej przekąski. Ryż powinien być ugotowany na sypko. Dlatego w sałatkach najlepiej sprawdza się długi ryż paraboiled, ryż dziki, basmati oraz jaśminowy. Ciekawym pomysłem jest dodanie ryżu kolorowego do sałatki. Oprócz białego dostępny jest również: ryż brązowy, czerwony, żółty i czarny (czyli dziki, niełuskany).

Znaleźliśmy 31 przepisów w kategorii Paella