Sposób przygotowania:
Paella z pęczaku
Rozgrzać na patelni 1/3 porcji przygotowanej oliwy, obsmażyć po kolei wszystkie mięsa pokrojone w kawałki, odstawić. Na patelni rozgrzać resztę oliwy, zrumienić grzyby, cebulę i czosnek, dodać pęczak i smażyć chwilę aż będzie szklisty. Dodać obrany ze skórki i posiekany pomidor, pieczone papryki, liestek laurowy i zioła. Doprawić solą, pieprzem. Wlać wino, odparować. Dodać mięso, wymieszać i zalać bulionem, nie mieszać. Gotować na średnim ogniu aż do wchłonięcia całego płynu. Pęczak powinien być ugotowany a na spodzie lekko przywierać do patelni. Zdjąć z ognia, podawać w naczyniu, w którym potrawa była przygotowywana. Po wyłożeniu na talerz porcji potrawy należy ją dodatkowo przyprawić wyciskając sok z cytryny.