Sekrety kuchni hiszpańskiej

  • 1

Kuchnia hiszpańska kojarzy mi się przede wszystkim z jedzonymi na świeżym powietrzu tapas, owocami morza, paellą i tortilla de patatas. Nie wiecie, jakie potrawy kryją się pod tymi nazwami? Zapraszam do lektury!

         
ocena: 4/5 głosów: 4
Sekrety kuchni hiszpańskiej
fot. Fotolia

Jest bardzo różnorodna ze względu ze względu na liczne wpływy m.in. Celtów, Kartagińczyków, Fenicjan, Rzymian i Arabów.

Kształtowała się przez tysiąclecia, a ogromne piętno odcisnęły na niej lata najazdów i panowania obcych władców oraz napływ licznych imigrantów. Najwyraźniej w kuchni hiszpańskiej widać obecność Arabów, którym Półwysep Iberyjski zawdzięcza aromatyczne dodatki i przyprawy: cynamon, kolendra, kmin, migdały i cytrusy.

Mimo rozpowszechnianej opinii, kuchnia Półwyspu Iberyjskiego nie jest jednorodna, a w jej skład wchodzą zarówno potrawy o typowo śródziemnomorskim rodowodzie (kuchnia andaluzyjska), potrawy ludów pasterskich, jak i kuchnia wywodząca się z tradycji morskich.
W XX wieku wiele cech tradycyjnych kuchni regionalnych przemieszało się wzajemnie, jednak w dalszym ciągu olbrzymia większość potraw związana jest z tradycyjnym miejscem swego pochodzenia.

Ma na to wpływ klimat i ukształtowanie terenu, a także dostęp do wielkich zbiorników wodnych - Morza Śródziemnego i Oceanu Atlantyckiego. Dzięki tym akwenom ryb i owoców morza jest w Hiszpanii pod dostatkiem. Morskie bogactwo jest wykorzystywane w tutejszej kuchni, która zna setki przepisów na m.in. dania z ryb, ośmiornic i wodorostów.

Do najsłynniejszych tutejszych kuchni regionalnych należą: galicyjska, baskijska , katalońska, kastylijska z podziałem na Kastylię-La Manchę i Kastylię-Leon oraz andaluzyjska. Ponadto w części regionów, takich jak: La Rioja, Asturia, Nawarra, Murcia, Kantabria i Walencja można znaleźć unikatowe smaki, niespotykane w innych rejonach kraju.

GALICJA słynie głównie z potraw przyrządzanych z ryb i owoców morza. Dumą regionu jest pulpo a feira, czyli smażona ośmiornica, serwowana w oliwie oraz posypana ostrą mieloną papryką - pimento.

Ryby i owoce morza najczęściej seruje się z dodatkiem sosu salsa verdi (pietruszka, mięta, zioła, czosnek i anchois). Prowincja La Coruna słynie z uprawy małych zielonych papryczek pimientos del padron, które nadziewa się serem i smaży.

Słynne są także empaniady, czyli pierogi z rozmaitymi nadzieniami, tarta de Santiago, przygotowana z masy jajecznej, migdałów i cytryn.

KATALONIA wyraźnie uległa wpływom kuchni śródziemnomorskiej, bazującej m.in. na rybach, owocach morza, cytrusach, warzywach (pomidory, kabaczki, cukinie, karczochy) oraz oliwie i winie. Wśród kultowych dań tutejszej kuchni wymienić należy pa amb tomaquet (chleb moczony w przetartych świeżych pomidorach, czosnku i oliwie, a następnie smażony), escudella - gulasz z mięsa z dodatkiem ryżu i warzyw. Natomiast najsłynniejszym deserem, znanym także poza granicami Katalonii, jest krem kataloński (crema catalana), podobny w charakterze do creme brulee.

KASTYLIA dzieli się na Kastylię-Leon oraz Kastylię-La Manchę. Panują tu doskonałe warunki do hodowli owiec manchega, z mleka których wytwarza się regionalną dumę Hiszpanii, czyli ser owczy queso manchego, stanowiący bazę wielu tutejszych dań. Przykładem może być migas, potrawa z okruszków chleba, kiełbasy chorizo, czosnku i sera manchega. W Kastylii-La Manchy uprawia się krokusy, z których pozyskiwany jest szafran, będący jedną z najdroższych przypraw. W Kastylii-Leon uprawia się około 1/3 upraw całej Hiszpanii.

ANDALUZJA jest bardzo zróżnicowana pod względem krajobrazowym, co odbija się w tamtejszej kuchni. Mieszkańcy Andaluzji mają dostęp zarówno do bogactw morza jak i hodowli owiec i kóz na terenach górzystych. Dumą regionu jest szynka jamon iberico, wytwarzana z rasy czarnych świń iberyjskich, które żywią się żołędziami występującymi w tutejszych lasach.

Z wieprzowiny wyrabia się także wspaniałą paprykową kiełbasę chorizo i kaszankę morcilla. Dumą kuchni andaluzyjskiej jest paella z mięsa królika oraz ślimaków i ryżu. Wiele dań regionu wywodzi się z kuchni chłopskiej, opartej na prostych, pożywnych potrawach takie są np. pyszne chłodniki, takie jak słynne gazpacho, przygotowane z papryki, pomidorów, ogórka, czerstwego pieczywa, oliwy oraz octu.

Ciepły klimat półwyspu Iberyjskiego sprzyja uprawie południowych warzyw i owoców: cytrusów, daktyli, bakłażanów, cukinii i pomidorów, winogron i oliwek. Warunki klimatyczne sprzyjają nie tylko uprawom, a także hodowli bydła i owiec, dzięki czemu hiszpańscy hodowcy poszczycić się najwyższą jakością mięs i serów.

Do takich należy zaliczyć wspaniałą i uchodzącą za delikatniejszą od włoskiej (parmeńskiej) surową szynkę jamon iberico oraz sery kozie i owcze, jak choćby ser manchego wytwarzany z mleka owiec pasących się na górzystych terenach La Manchy w Kastylii.

Do najbardziej rozpoznawanych dań kuchni hiszpańskiej na świecie zaliczyć należy ryżową paellę, chłodnik gazpacho, ziemniaczaną tortillę (tortilla de patats) i krem kataloński. Jednak każdy z regionów może poszczycić się własnymi, spotykanymi tylko na danym obszarze specjałami. 

W Hiszpanii królują targowiska, na których można kupić świeże owoce, warzywa, mięso, czy owoce morza prosto od producentów, hodowców, rybaków. Najsławniejszą halę targową La Boqueria znajdziemy w Barcelonie.

Znaleźć tu można wszelkie możliwe kulinarne składniki, warzywa, owoce, tysiące gatunków ryb, małże, przegrzebki, langusty, ośmiornice, krewetki wszelkich rozmiarów i gatunków, a także wędliny.

Serwowane są tu także specjały kuchni hiszpańskiej, jak np. hueva, czyli suszona ikra mugila. W upalne letnie, popołudnie możemy wybierać spośród cudnej urody i barwy schłodzonych owocowych smoothie i sałatek.