RODZAJE RYŻU
Ryż to produkt zbożowy uprawiany w ponad stu krajach świata! Największy jednak obszar upraw zlokalizowany jest w krajach Azji Południowo-Wschodniej i na Półwyspie Indyjskim. Roczne zbiory tego zboża szacuje się na ponad 700 milionów ton, z czego 640 milionów ton pochodzi właśnie z Azji!
W kulinarnym świecie, wyróżnić można aż 150 tysięcy odmian ryżu! Istnieje podział ryżu ze względu na długość ich ziaren, a także kolor! Kiedy weźmiemy pod uwagę te aspekty, uwzględnimy ryż krótkoziarnisty, średnioziarnisty, długoziarnisty i okrągły. Jeśli chodzi o jego kolor, wyróżnimy ryż biały, brązowy, czerwony, czarny lub kolorowy.
Najczęściej spotykane gatunki ryżu to:
Parboiled – to ryż biały długoziarnisty, który szybko się gotuje i nie klei. Ryż ten poddany zostaje krótkotrwałemu działaniu pary, w celu zachowania jego wartości odżywczych. Idealnie sprawdza się w sałatkach i jako farsz do wszelakich potraw.
Basamti – jest to odmiana o długich białych lub brązowych ziarnach. Charakteryzuje się lekko orzechowym smakiem i zapachem. Pasuje do sałatek, sushi, potraw z mięsa, a nawet ryb.
Jaśminowy – hodowany jest głównie w Tajlandii. Odróżnia się kwiatowym zapachem oraz słodkim posmakiem. Genialnie smakuje w deserach, zupach, w towarzystwie warzyw i owoców.
Arborio, Carnaroli i Loto – są to włoskie odmiany ryżu charakteryzujące się okrągłym kształtem ziaren. W czasie ich gotowania wydzielają one bardzo dużo skrobi, powodująca jego sklejanie. Dzięki takim właściwościom jest on często wykorzystywany do przyrządzania słynnego risotto!
Zdjęcie: Fotolia
CO KRYJE W SOBIE RYŻ?
Ryż często gości w naszym codziennym menu. Co kryją w sobie jego ziarna, że tak często po niego sięgamy?
Właściwości odżywcze ryżu znane są na całym świecie. Coraz częstej wykorzystuje się go w dietach bezglutenowych i lekkostrawnych. Jest to również regularny przysmak zjadany przez sportowców - dodaje bowiem energii i na długo daje poczucie sytości!
Najwięcej cennych dla zdrowia substancji odżywczych zawiera ryż pełnoziarnisty, niełuskany. Przysmak ten dostarcza organizmowi duże ilości węglowodanów złożonych, które stanowią podstawowe źródło energii. Ryż skrywa w sobie także spory zasób potasu, magnezu, żelaza i cynku.
Ten produkt zbożowy to również bogactwo witamin z grupy B, witaminy E oraz dobroczynnego błonnika. Warto wiedzieć również, że smakowity ryż to źródło białka, składającego się z aminokwasów egzogennych, których organizm sam nie jest w stanie wyprodukować.
PRZYSMAKI Z RYŻEM
Ogromna ilość odmian ryżu to doskonały argument do przyrządzania zarówno tradycyjnych jak i oryginalnych przysmaków z jego dodatkiem. Powszechnie znane gołąbki, kurczak smażony z ryżem, sushi czy risotto to tylko część z naszych kulinarnych propozycji!
Smakowity ryż to idealny dodatek do zapiekanek, zup, potrawek, farszów, a nawet placków! Doskonale sprawdzi się także jako słodki deser: ryż smażony z białym serkiem, ryż na mleku lub ryż zapiekany z dodatkiem jabłka!
Jeśli macie ochotę na potrawy z dodatkiem ryżu, koniecznie zasmakujcie aromatycznych skrzydełek w ryżu, a także fantazyjnych placuszków ryżowych! Oba przepisy wzbogacone zostały o fantastyczne produkty, podkreślające smak całej potrawy!
Zdjęcia:Fotolia
Ryż jest podstawowym produktem żywieniowym blisko połowy ludności na świecie i zasługuje na poczesne miejsce w naszych kuchniach! Śmiało serwować możemy go samodzielnie jak i z pysznymi dodatkami. Przyrządzajcie je wiec na różnorakie sposoby i chwalcie się efektami tych kulinarnych eksperymentów, na naszym portalu. Zapraszamy!
Ryż to produkt zbożowy uprawiany w ponad stu krajach świata! Największy jednak obszar upraw zlokalizowany jest w krajach Azji Południowo-Wschodniej i na Półwyspie Indyjskim. Roczne zbiory tego zboża szacuje się na ponad 700 milionów ton, z czego 640 milionów ton pochodzi właśnie z Azji!
W kulinarnym świecie, wyróżnić można aż 150 tysięcy odmian ryżu! Istnieje podział ryżu ze względu na długość ich ziaren, a także kolor! Kiedy weźmiemy pod uwagę te aspekty, uwzględnimy ryż krótkoziarnisty, średnioziarnisty, długoziarnisty i okrągły. Jeśli chodzi o jego kolor, wyróżnimy ryż biały, brązowy, czerwony, czarny lub kolorowy.
Najczęściej spotykane gatunki ryżu to:
Parboiled – to ryż biały długoziarnisty, który szybko się gotuje i nie klei. Ryż ten poddany zostaje krótkotrwałemu działaniu pary, w celu zachowania jego wartości odżywczych. Idealnie sprawdza się w sałatkach i jako farsz do wszelakich potraw.
Basamti – jest to odmiana o długich białych lub brązowych ziarnach. Charakteryzuje się lekko orzechowym smakiem i zapachem. Pasuje do sałatek, sushi, potraw z mięsa, a nawet ryb.
Jaśminowy – hodowany jest głównie w Tajlandii. Odróżnia się kwiatowym zapachem oraz słodkim posmakiem. Genialnie smakuje w deserach, zupach, w towarzystwie warzyw i owoców.
Arborio, Carnaroli i Loto – są to włoskie odmiany ryżu charakteryzujące się okrągłym kształtem ziaren. W czasie ich gotowania wydzielają one bardzo dużo skrobi, powodująca jego sklejanie. Dzięki takim właściwościom jest on często wykorzystywany do przyrządzania słynnego risotto!
Zdjęcie: Fotolia
CO KRYJE W SOBIE RYŻ?
Ryż często gości w naszym codziennym menu. Co kryją w sobie jego ziarna, że tak często po niego sięgamy?
Właściwości odżywcze ryżu znane są na całym świecie. Coraz częstej wykorzystuje się go w dietach bezglutenowych i lekkostrawnych. Jest to również regularny przysmak zjadany przez sportowców - dodaje bowiem energii i na długo daje poczucie sytości!
Najwięcej cennych dla zdrowia substancji odżywczych zawiera ryż pełnoziarnisty, niełuskany. Przysmak ten dostarcza organizmowi duże ilości węglowodanów złożonych, które stanowią podstawowe źródło energii. Ryż skrywa w sobie także spory zasób potasu, magnezu, żelaza i cynku.
Ten produkt zbożowy to również bogactwo witamin z grupy B, witaminy E oraz dobroczynnego błonnika. Warto wiedzieć również, że smakowity ryż to źródło białka, składającego się z aminokwasów egzogennych, których organizm sam nie jest w stanie wyprodukować.
PRZYSMAKI Z RYŻEM
Ogromna ilość odmian ryżu to doskonały argument do przyrządzania zarówno tradycyjnych jak i oryginalnych przysmaków z jego dodatkiem. Powszechnie znane gołąbki, kurczak smażony z ryżem, sushi czy risotto to tylko część z naszych kulinarnych propozycji!
Smakowity ryż to idealny dodatek do zapiekanek, zup, potrawek, farszów, a nawet placków! Doskonale sprawdzi się także jako słodki deser: ryż smażony z białym serkiem, ryż na mleku lub ryż zapiekany z dodatkiem jabłka!
Jeśli macie ochotę na potrawy z dodatkiem ryżu, koniecznie zasmakujcie aromatycznych skrzydełek w ryżu, a także fantazyjnych placuszków ryżowych! Oba przepisy wzbogacone zostały o fantastyczne produkty, podkreślające smak całej potrawy!
Zdjęcia:Fotolia
Ryż jest podstawowym produktem żywieniowym blisko połowy ludności na świecie i zasługuje na poczesne miejsce w naszych kuchniach! Śmiało serwować możemy go samodzielnie jak i z pysznymi dodatkami. Przyrządzajcie je wiec na różnorakie sposoby i chwalcie się efektami tych kulinarnych eksperymentów, na naszym portalu. Zapraszamy!
Magdalena88
niezły kąsek
LauraLaura
weronikaS