Jak prawidłowo ugotować ryż?

  • 3

Nie lubisz przyrządzać ryżu, bo zawsze masz problem z tym by określić, czy już się ugotował? Co zrobić, by ryż się nie kleił? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w naszym artykule!

         
ocena: 5/5 głosów: 5
Jak prawidłowo ugotować ryż?
fot. Fotolia

Niektórym może się wydawać, że gotowanie ryżu jest bardzo proste. Nic w tym dziwnego - przepis zawarty na opakowaniu jest przejrzysty i wydaje się nam, że wiemy wszystko. Często jednak okazuje się, że to wcale nie jest takie proste i oczywiste, jak się wcześniej wydawało. Pamiętaj o tym, że ryż jest ugotowany prawidłowo wtedy, gdy dodamy do niego odpowiednią ilość wody (zachowamy właściwe proporcje) i będziemy gotować go pod przykryciem.

Jeżeli gotujesz ryż sypki (sprzedawany jest w paczkach po 0,5 kg)- musisz go najpierw dokładnie wypłukać, ponieważ w ten właśnie sposób pozbędziesz się skrobi. Poniekąd dzięki temu ryż, kiedy już się ugotuje, nie będzie się sklejał. Uwaga: ryż należy płukać do tego momentu, aż woda, w której płuczemy stanie się zupełnie czysta - to ważne, by o tym pamiętać, jeżeli chcemy prawidłowo ugotować ryż.

Chcecie ugotować ryż, ale zauważyliście, że zbliża się termin jego ważności. Spokojnie, to nic nie szkodzi. Wystarczy tylko pół godziny przed gotowaniem wymoczyć ryż. To także sposób na to, by zapobiec temu, by ryż się łamał.

danie z ryżem
Zdjęcie: Fotolia

W jaki sposób gotuje się ryż?
 
Na opakowaniu ryżu, który chcemy ugotować znajduję się odpowiednie proporcje, które musimy uwzględnić. Niestety nie zawsze jest tak, że postępując zgodnie z tym przepisem osiągniemy sukces. Jak zatem powinniśmy gotować ryż? Ogólnie przyjmuje się, że na szklankę ryżu potrzeba szklankę bądź półtorej szklani wody. Pamiętaj jednak, że te reguły zmieniają się, jeśli chcemy ugotować ryż brązowy - musimy dolać więcej wody. Natomiast w przypadku ryżu krótkoziarnistego tej wody potrzeba troszkę mniej.
 
Gotowanie ryżu odbywa się w następujący sposób. Odmierzasz wodę i ryż, zaczynasz gotować. Co jakiś czas pamiętaj, aby sprawdzać, czy ryż już wchłonął wodę. Kiedy woda się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj ryż przez około 15 minut. Gotuj go cały czas pod pokrywką. Następnie -  wyłączasz gaz, przykrywasz ryż i czekasz aż sam "dojdzie". Po paru minutach ryż jest już gotowy do spożycia, a co najważniejsze - nie klei się.

ryż
Zdjęcie: Fotolia

Ciekawostki o ryżu

Ryż obejmuje aż 25 gatunków zbóż. Występuje na całym świecie w strefie klimatów ciepłych oraz gorących. Istotne jest, że ryż stanowi główny składnik pożywienia 33% ludności na świecie.
 
Ryż należy do bardzo popularnych składników azjatyckiej kuchni. Można go podawać na naprawdę wiele sposobów: na słono, pikantnie albo słodko. Ryż idealnie komponuje się z mięsem i sosami, a także rybą i gulaszem. Wykorzystuje się go do przygotowania sushi czy risotto. Ryż jest także składnikiem diet, poza tym ma bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie. Służy też do faszerowania różnego rodzaju warzyw. W Polsce możemy kupić różne odmiany ryżu, jednak nie jest on u nas jeszcze tak popularny, jak w innych krajach.

Wyróżnić możemy ryż długoziarnisty (po ugotowaniu ma lekkie ziarna, nie sklejają się) oraz ryż krótkoziarnisty (skleja się podczas gotowania, ale dzięki temu właśnie wspaniale nadaje się do sushi). Odmian ryżu jest naprawdę bardzo dużo: biały, brązowy, jaśminowy, basmanti czy dziki. To tylko niektóre z nich.

Warto podczas obiadu zastępować ryż ziemniakami. Jeżeli zastanawiasz się, jak przyrządzić ryż, zapraszamy do skorzystania z naszych przepisów!

Zufikowo poleca aromatyczny ryż z kurkumą i cynamonem. Tak ugotowany ryż pasuje do wielu dań mięsnych i rybnych. Możesz podać go na przykład z mięsem z piersi z kurczaka. Smakuje wyśmienicie!

Ryż z jabłkami pod śmietanową pierzynką to pomysł zewy. Jabłka zostały w tym przepisie wzbogacone syropem trzcinowym.

                                  
                                    Zdjęcie: Fotolia

Sałatka z tuńczykiem i brązowym ryżem jest idealna na kolację. Poleca kasienka26. Jest bardzo pożywna i syta, każdy znajdzie w niej coś dla siebie,

Babciagramolka przyrządziła cukinię faszerowaną mięsem i marchewkowym ryżem. Bardzo zasmakował jej oraz wszystkim domownikom. Polecamy sprobować także i Wam.

Może macie pomysły na inne dania z ryżem? Jeżeli tak, podzielcie się z nami!

Sprawdź przepis na ryż z musem malinowym >>>