2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Paella marinera z groszkiem Hortex

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Paella marinera to najbardziej znana potrawa na świecie z kuchni hiszpańskiej, w zależności od regionu czy nawet pani domu za każdym razem ma inny smak, właśnie ta jej różnorodność zachwyca!

Paella marinera z groszkiem Hortex Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Paella marinera z groszkiem Hortex

 

  • 220 g ryżu arborio
  • 250 g groszku mrożonego Hortex
  • 400 g mrożonej mieszanki owoców morza:kalmary, krewetki, małże
  • 15 dag parzonego chudego boczku
  • 1 duża czerwona papryka
  • 750 ml bulionu
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • szczypta kurkumy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól morska do smaku
  • pieprz kolorowy w ziarnach-kilka sztuk

 

 

Sposób przygotowania:

Paella marinera z groszkiem Hortex
Zamrożone owoce morza zostawiamy w lodówce na 12 godzin, rozmrażamy, nadmiar wody po rozmrożeniu usunąć. Cebulę i czosnek obrać, posiekać nożem, zeszklić na patelni na oliwie, wsypać ryż oraz kurkumę zalać bulionem i gotować 10 minut, od czasu do czasu mieszając,następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę, mrożony groszek oraz owoce morza wymieszać, dusić kolejne 15 minut-aż ryż będzie miękki, w między czasie na drugiej patelni przesmażyć boczek dodać do paelli, doprawić do smaku solą i pieprzem roztartym w moździerzu oraz sosem sojowym i sokiem z cytryny.Wymieszać.Podawać gorące danie. Smacznego!
Paella marinera z groszkiem Hortex
cebulę z czosnkiem podduszamy na rozgrzanej oliwie
Paella marinera z groszkiem Hortex
owoce morza rozmrażamy w lodówce osaczamy z nadmiaru wody
Paella marinera z groszkiem Hortex
do ryżu dodajemy groszek oraz owoce morza całość dusimy aż ryż będzie miękki