Dobre i proste sałatki to idealne przekąski, a te z dodatkiem owoców stanowią również wyśmienity deser. Sałatka z truskawkami, jogurtem i arbuzem to najprostsza i zarazem doskonała propozycja np. na śniadanie dla dzieci. Pokrojone w kostkę owoce, skropione jedynie sokiem z cytryny, wymieszane z cynamonem, wiórkami kokosowymi i listkami mięty to pyszna, dietetyczna i lekka kolacja. Sałatka z owocami pasuje też na podwieczorek z dużą ilością witamin i składników mineralnych, świetna przekąska, a nawet jako dodatek do dań wytrawnych.
Sałatki owocowe w towarzystwie miodu, płatków czy mleka stanowią świetną propozycję na drugie śniadanie.
W sałatkach wykorzystuje się owoce świeże, kandyzowane, suszone oraz w zalewie i w formie konfitur. Można je serwować w wydrążonych połówkach arbuza, melona lub ananasa. Pucharki stworzone z orzecha kokosowego to również niecodzienny i bardzo dekoracyjny pomysł. Ciekawą opcją podania owocowych specjałów jest nabicie pokrojonych w kostkę składników na patyczki do szaszłyków i polanie ich płynną czekoladą lub marcepanową polewą. Można je dodatkowo umieścić w przekrojonym na pół grejpfrucie.
Owoce takie jak winogrona, kiwi, brzoskwinie, jabłka oraz pomarańcze doskonale komponują się z serami, owocami morza, drobiem i rybami. W sałatkach owocowych na słodko można eksperymentować z dodatkiem bitej śmietany, homogenizowanych serków, smakowych jogurtów oraz miodu. Bardzo kwaśne owoce, takie jak np. żurawina, wiśnie lub kiwi, dobrze smakują w towarzystwie awokado, bananów i rodzynek.
Owocowo-warzywne smaki można łączyć w niekonwencjonalny sposób np. arbuza z rukolą, pomarańczę z serami pleśniowymi bądź w sałatce z blanszowanym kalafiorem, natką pietruszki, brzoskwiniami, malinami, roszponką polanymi czosnkowo-jogurtowym dipem.
Jak zrobić sałatkę owocową? Wystarczy pokroić wybrane składniki oraz jeśli mamy ochotę zalać owoce jogurtem, śmietanką czy słodkim musem.
W naszym domowym zaciszu możemy w pełni eksperymentować. Sałatki owocowe z rukolą, z sosem, z sosem włoskim, dla dorosłych czy na zimno. Ilu kucharzy tyle pomysłów.
Zdjęcie: Fotolia