Na pyszne i dojrzewające w słońcu truskawki czekamy przez cały rok. Dlatego, gdy już przychodzi truskawkowy sezon, nie możemy się nimi nacieszyć. Z ogromną przyjemnością dodajemy je do ciast, deserów, sałatek, a nawet do dań głównych.
Podpowiadamy, jak przemycić smak i aromat truskawek do słoiczków. Polecamy kilka przepisów na przetwory z truskawek. Jednocześnie zachęcamy Was do przygotowania własnych przetworów!
Konfitura truskawkowa
Nie ma to jak pyszna konfitura truskawkowa. Doskonała do ciast, kanapek i deserów. Taką koniturę można też podjadać bez żadnych dodadków. Tradycyjną konfiturę truskawkową warto wzbogacić smakiem dodatkowego owocu. W tej roli z pewnością sprawdzą się banany i pomarańcze. Kloruś poleca nam konfiturę truskawkowo-bananową oraz konfiturę truskawkowo-pomarańczową.
Niebanalne przetwory
Okazuje się, że przetwory z truskawek dają duże pole do popisu. Oryginalnym i smacznym pomysłem na dżem truskawkowo-biszkoptowy z karmelem i wanilią dzieli się zewa. Iziona natomiast inspiruje przepisem na truskawki z % więc dla dorosłych.
A może frużelina?
Domowa frużelina, czyli owoce w żelu świetnie pasuje do lodów i deserów. Można ją także wykorzystać jako nadzienie do racuchów, placuszków lub innych wypieków. Mysza75 podaje przepis na swoją frużelinę truskawkową. Kloruś zaś podsuwa pomysł na frużelinę truskawkową z bazylią.
Zachęcamy wszystkich do dzielenia się Waszymi sprawdzonymi przepisami na przetwory z truskawek!