Ten czerwony owoc uprawiany jest od wieków w Persji i Mezopotamii, a także w Azji i na Kaukazie. Na obszarze Chin owoc granatu był symbolem długowieczności.
Granat jest bardzo słodki. W środku jest wypełniony małymi nasionkami. Za sprawą ich kłopotliwego wydobywania, ludzie rzadko po niego sięgają.
DO CZEGO UŻYWAĆ?
Owoce granatu są bardzo dobre jako dodatek do sałatek, lodów, czy innych deserów na zimno. Sos zrobiony z granatu znakomicie sprawdza się z upieczonym drobiem i białą rybą. Dodatkowo bardzo dobrze smakuje sok otrzymany z granatu. Jest idealny jako dodatek do kaszy jaglanej, a także kuskusu. Produkowane są z niego syropy, a nawet wina. Jest też łączony z orzechami i w takiej postaci dodawany do mięs.
BOMBA WARTOŚCI ODŻYWCZYCH
W tych pysznych owocach znajduje się mnóstwo witaminy B, C i E. Posiada też mnóstwo cennych składników mineralnych.
ZDROWOTNE WŁAŚCIWOŚCI
Owoc granatu jest doskonałym lekarstwem przeciwzapalnym, przeciwnowotworowym i antybakteryjnym. Jest bardzo dobry na trawienie. Sok zrobiony z granatów jest doskonały dla kobiet w ciąży, gdyż ma ochronne działanie na płód. Oprócz tego, owoc granatu chroni nas przed chorobami serca. Dodatkowo zapobiega starzeniu się skóry. Mężczyzn z kolei chroni przed rakiem prostaty. Owoce granatu i jego małe ziarenka są doskonałe dla osób z wysokim cholesterolem. Udowodniono, że skutecznie obniża nie tylko cholesterol, ale także nasze ciśnienie. Oprócz tego, granat doskonale poprawia wygląd naszej skóry.
Jak obrać granat? Zobacz instrukcję na filmie! >>>