Tarta z cukinią, boczkiem i szynką to kulinarny rarytas dla miłośników mięsa. Startą cukinię najlepiej podsmażyć na tłuszczu wytopionym z boczku. Doskonałym dodatkiem do takiej potrawy jest tarty, żółty ser. Wegetariańska wersja tarty z cukinią to jej serowe warianty, takie jak np. tarta z cukinią, suszonymi pomidorami i fetą, tarta z cukinią, mozzarellą, ziołami prowansalskimi, oliwkami i kaparami. Na wierzch możesz dodać różne gatunki serów lub sosów, które zapieką się w chrupiącą skórkę. 
Tarta ze szpinakiem

Tarta ze szpinakiem

Tarta ze szpinakiem na kruchym spodzie jest wyśmienitą przekąską nie tylko dla wegetarian. Wygląda bardzo efektownie, a przy tym ma dużo witamin. Najlepiej komponuje się z białymi serami: ricottą, fetą, mozzarellą i mascarpone oraz ziołami. Smak nadzienia szpinakowego do tarty podkreśla czosnek. Poza tym danie można urozmaicić pomidorami koktajlowymi lub suszonymi i wędzonym łososiem. Istnieją też niewegetariańskie warianty tarty ze szpinakiem – z dodatkiem kurczaka, boczku i mięsa mielonego.

Tarta z pomidorami

Tarta z pomidorami

Tarta z pomidorami to pomysł na smaczną przekąskę w ciągu dnia lub lekką kolację. Danie można podawać na ciepło i na zimno. Tarta ze szpinakiem i suszonymi pomidorami to połączenie świeżych warzyw, czosnku oraz sera. Do nadzienia można użyć sera feta, mozzarelli, żółtego lub pleśniowego, np. gorgonzoli. Danie będzie bardziej syte, jeśli doda się do niego kawałki smażonego lub gotowanego mięsa. Do tarty z kurczakiem i suszonymi pomidorami można dodać gotowane brokuły, szpinak, cebulę, oliwki lub kapary.

Tarta bez pieczenia

Tarta bez pieczenia

Ciasta bez pieczenia to pomysł na efektowny deser, który wystarczy pokroić nożem jak tradycyjne ciasto. Ich przygotowanie zajmuje z reguły kilkanaście minut. Wystarczy, jak zrobisz spód z herbatników lub krakersów a następnie dodasz wybrany krem. Tarta bez pieczenia jest równie łatwa w przygotowaniu. Wystarczy, że zamiast ciasta kruchego lub francuskiego przygotujesz spód z pokruszonych ciastek lub zmielonych orzechów połączonych z miodem. Do masy na spód możesz dodać także kakao, dzięki czemu uzyskasz smaczne ciasto czekoladowe na zimno. Całość dopełni nadzienie z mascarpone, budyniu lub świeżych owoców.

Tarta z rukolą

Tarta z rukolą

Wytrawna tarta z rukolą i innymi dodatkami to prosty i pyszny pomysł na obiad lub kolację. Jako spód do takiej tarty sprawdzi się zarówno ciasto francuskie, jak i ciasto kruche. W tym przypadku znaczącą rolę odegra dobra forma do tarty, która sprawi, że ciasto nie będzie się kruszyć i bez problemu odstanie od blaszki. Rukolę z powodzeniem możemy dodać do tarty z łososiem i szpinakiem lub do tarty z grzybami, chociażby takimi jak kurki. Rukola wzmocni smak tarty z pomidorami, czy to świeżymi czy suszonymi. Dobrze będzie komponowała się także z gruszkami i serem np. kozim lub z burakami.

Tarta cebulowa

Tarta cebulowa

Tarta cebulowa na cieście francuskim lub tradycyjnym kruchym jest najlepsza z dobrze dobranymi dodatkami. Można przygotować tartę z cebulą i boczkiem lub tartę z kiełbasą i cebulą. Jako obiad dla wegetarian doskonale sprawdzi się tarta z pieczarkami i cebulą bądź tarta z cebulą i serem. Aby zrobić tartę z karmelizowaną cebulą, należy wcześniej podsmażyć pokrojoną w pióra cebulę, białą albo czerwoną. Dusi się ją na maśle z dodatkiem octu balsamicznego przez kilkanaście minut.

Tarta warzywna

Tarta warzywna

Tarta warzywna z burakami, kalafiorem bądź bakłażanem lub tarta ziemniaczana smakują pysznie posypane kostkami sera, np. fety, ementalera lub camemberta. Do masy śmietanowo-jajecznej można dodać czarnuszkę, słodką paprykę wędzoną, rozmaryn oraz świeży czosnek. Szybką wersję dania robi się na wstępnie podpieczonym na blaszce do tarty cieście francuskim. Można wzbogacić je składnikiem mięsnym i otrzymać aromatyczną tartę z warzywami i kurczakiem albo skwarkami boczku.

Znaleźliśmy 38 przepisów w kategorii Tarta z cukinią

Tarta z cukinią

Tarta z cukinią

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Tarta z cukinią

Tarta z cukinią

1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: