Jak zrobić tartę?

  • 3

Na słodko lub wytrawnie - która opcja tarty wydaje się dla Was atrakcyjniejsza? Poniżej znajdziecie wskazówki, jak zrobić spód i nadzienie do tej popularnej potrawy!

         
ocena: 4/5 głosów: 7
Jak zrobić tartę?
fot. Fotolia
Jak zrobić tartę?

Tarta to danie, które składa się z kruchego spodu i słodkiego lub wytrawnego nadzienia. Pracę nad jej przygotowaniem zaczynamy od zrobienia kruchej podstawy. W tym celu na blat lub stolnicę przesiewamy mąkę i usypujemy z niej stożek, na jego powierzchni tworzymy wgłębienie, w które wsypujemy szczyptę soli, zimne, pokrojone na kawałki masło oraz jajka. Gotowe składniki szybko zagniatamy dłońmi, tak by powstała z nich jednolita masa. Przygotowane w ten sposób ciasto zawijamy w folię i przekładamy do lodówki na 30 minut.

Kiedy ciasto schładza się w lodówce, śmiało możemy zająć się przyrządzaniem nadzienia. W zależności od tego, jaki efekt smakowy chcemy uzyskać, wykorzystać możemy zarówno owoce, warzywa, kawałki mięs, ryby, wędliny, grzyby oraz najrozmaitsze gatunki serów.

Tarta Tarta

Zdjęcia: Fotolia

Przysmaki te najczęściej kroimy na mniejsze kawałki, doprawiamy (niejednokrotnie uprzednio podpiekamy), a po wyłożeniu na ciasto zalewamy słodką śmietanką, ubitymi na sztywno białkami lub śmietanowo-jajeczną masą - umożliwią one lepsze połączenie składników, a w efekcie lepsze krojenie traty.

Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy tak, by zakryło całą powierzchnię blaszki. Po wyłożeniu ciasta należy nakłuć je widelcem i podpiec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 15 minut.

Spody do tarty

Najczęściej na spód do tarty wykorzystuje się ciasto kruche. Ważną zasadą jego wyrabiania jest zachowanie odpowiedniej temperatury składników wyjściowych - ciasto należy zrobić z dobrze schłodzonej margaryny oraz jajek i wyrabiać możliwie jak najszybciej, by zanadto się nie zagrzało.

Jeśli nie przepadacie za ciastem kruchym lub zwyczajnie chcecie urozmaicić Wasz wypiek, wykorzystać możecie również ciasto francuskie, które nada tarcie ciekawego smaku i elegancji.

Jeśli przygotowane przez Was tarty składają się z owoców, słodkich mas i kremów, możecie wcześniej upiec placek biszkoptowy, który świetnie sprawdzi się jako baza pod słodkie dodatki. Coraz częściej spody tarty deserowej stanowią też pokruszone ciastka, krakersy i herbatniki wymieszane z masłem, a czasem też z kakao. Takie rozwiązanie jest nie tylko szybkie, ale i smaczne!

Formy do tarty

W sklepach można spotkać najróżniejsze formy potrzebne do przygotowania tarty. Mogą być one szklane, ceramiczne, metalowe, a nawet silikonowe. Te ze specjalistycznymi narzędziami kucharskimi i cukierniczymi zaopatrzone są dodatkowo w formy z odpinanymi brzegami lub wyjmowanym dnem. Która forma na tartę sprawdzi się więc najlepiej?

Naszym zdaniem warto zainwestować w formę szklaną lub ceramiczną, gdyż tarta równo się w nich wypieka, a boki nie przypalają się jak to bywa na przykład w formach metalowych.

Ciekawym rozwiązaniem są też formy silikonowe - ciasto nie przypala się, a po upieczeniu wygodnie się kroi. Wypiekając w niej tartę należy jednak uważać by podczas jej wyjmowania z piekarnika nie złamać jej lub nie uszkodzić. Jeśli chcecie uniknąć takiej sytuacji, po upieczeniu zsuńcie ją na deskę do krojenia, tak by jak najmniej manewrować spodem potrawy.

Ważnym aspektem wyboru formy do tarty jest także jej rozmiar. Najlepsza i najpraktyczniejsza będzie ta o wymiarze 27–29 cm, gdyż ten uniwersalna średnica zawsze wystarczy na ciasta z klasycznych i sprawdzonych przepisów!

Czas na tartę

Tarty słyną z łatwości przygotowania oraz z tego, że można zrobić je z niemal wszystkich produktów, które aktualnie zalegają w naszych lodówkach. Można więc je podawać zarówno na obiad, podwieczorek, a przygotowane na słodko również na deser!

Jeśli nie macie sprawdzonych receptur na te pyszne dania, koniecznie zajrzyjcie do naszego działu na tarty i quiche, które zachwycą podniebienia nawet najwybredniejszych smakoszy!

Tarta czekoladowa Tarta z truskawkami
Zdjęcia: Fotolia

Wiosenną odsłoną takiego przysmaku będzie tarta włoska z bobem oraz niebywale pożywna francuska tarta z kurczakiem i warzywami - sprawdźcie koniecznie!

Na słono bądź na słodko - każda z nich ma w sobie coś pysznego. Jak często wypiekacie tartę i jakich składników używacie najczęściej do jej nadzienia? Czekamy na Wasze opinie i oryginalne przepisy!