Sposób przygotowania:
Tarta z cukinią
Formę wysmarować tłuszczem, piekarnik zagrzać do temp. 200 stopni, wyłożyć formę ciastem z 2 cm brzegiem. Ponakłuwać widelcem, położyć na wierzchu folię aluminiową i przysypać fasolą , żeby nie wyrosło. Piec 12 min. Wyjąć, zdjąć fasolę, folię, ostudzić. Cukinię umyć i pokroić w cienkie plasterki, czosnek i cebulę obrać i pokroić drobno. Przesmażyć na oliwie cebulę z czosnkiem, posypać oregano, gdy zmięknie dodać cukinię, gałkę muszkatołową, przykryć i dusić od czasu do czasu mieszając przez 6 min. Zestawić z patelni, by się ochłodziło. Spód ciasta posmarować cienko ostrą musztardą. Odstawić do przeschnięcia. Jajka ubić z mlekiem, wymieszać z serem, solą i pieprzem. Wyłożyć na tartę cukinię, zalać masą jajeczną i wstawić do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec około 30 minut.
eli_555