Książka Kucharska: Pyszne tarty

Tarta z cukinią

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tarta to coś lepszego niż pizza :))))) Mniam

Tarta z cukinią

Składniki:

Tarta z cukinią

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (mrożonego lub surowego)
  • w kształcie pasującym do formy
  • tłuszcz do posmarowania formy
  • trochę grubej suchej fasoli jako balast
  • 4 młode cukinie
  • 130 g żółtego sera startego na tarce
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka musztardy ostrej
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Tarta z cukinią
Formę wysmarować tłuszczem, piekarnik zagrzać do temp. 200 stopni, wyłożyć formę ciastem z 2 cm brzegiem. Ponakłuwać widelcem, położyć na wierzchu folię aluminiową i przysypać fasolą , żeby nie wyrosło. Piec 12 min. Wyjąć, zdjąć fasolę, folię, ostudzić. Cukinię umyć i pokroić w cienkie plasterki, czosnek i cebulę obrać i pokroić drobno. Przesmażyć na oliwie cebulę z czosnkiem, posypać oregano, gdy zmięknie dodać cukinię, gałkę muszkatołową, przykryć i dusić od czasu do czasu mieszając przez 6 min. Zestawić z patelni, by się ochłodziło. Spód ciasta posmarować cienko ostrą musztardą. Odstawić do przeschnięcia. Jajka ubić z mlekiem, wymieszać z serem, solą i pieprzem. Wyłożyć na tartę cukinię, zalać masą jajeczną i wstawić do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec około 30 minut.