Jak zrobić tartę? Prosty przepis na tartę

Do przygotowania tarty potrzebujesz schłodzonego masła, mąki i żółtek jaj. Na bazie tego prostego przepisu na kruchy spód możesz zrobić np. tartę z owocami albo tartę ze szpinakiem.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić tartę? Prosty przepis na tartę
fot. Adobe Stock
Tarta to kruche ciasto wypełnione słodkim lub wytrawnym farszem. Świetnie smakuje na ciepło i na zimno. Serwuje się je jako danie główne, przekąskę albo deser.

Tarta – przepis na tartę idealną


Składniki:
  • 250 g mąki (najlepsza będzie krupczatka),
  • 125 g schłodzonego masła,
  • 1 żółtko jaja,
  • 50 g wody,
  • szczypta soli.
Wykonanie:
  1. Na blat wysyp mąkę, dodaj pokrojone w plasterki masło, żółtko oraz sól.
  2. Zagnieć wszystkie składniki na gładkie ciasto, dodając porcjami wodę.
  3. Z gotowego ciasta uformuj kulę i wstaw do lodówki na godzinę lub na 20 min. do zamrażarki.
  4. Po wyjęciu ciasta z lodówki, rozwałkuj je na obsypanym mąką blacie.
  5. Rozwałkowany placek przełóż do formy na tartę i dociśnij do brzegów.
  6. Ciasto ponakłuwaj widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.
  7. Spód tarty piecz 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika nałóż na niego farsz i jajeczną masę i zapiekaj kolejne 30 minut.

Tarta ze szpinakiem, tarta z owocami – przepis na farsz

Pomysłów na farsz do tarty jest wiele. Możemy użyć wytrawnego farszu oraz zrobić przepis na tartę owocową. Baza, czyli kruchy spód pozostaje ten sam, zmieniają się tylko składniki farszu. Dzięki temu tarta jest uniwersalnym daniem, do zrobienia którego możesz użyć składników, które masz akurat w lodówce.

Farsz ze szpinakiem

Składniki:
  • 200 g świeżego szpinaku,
  • 150 g sera feta,
  • 1 mała cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 200 g kwaśnej śmietany 18%,
  • 2 jajka,
  • 100 g żółtego sera,
  • sól i pieprz,
  • 50 g żółtego sera,
  • gałka muszkatołowa,
  • olej do smażenia.
Wykonanie: 
  1. Cebulę obierz i pokrój w kostkę, ząbki czosnku posiekaj, następnie podsmaż razem na rozgrzanej patelni.
  2. Do cebuli i czosnku dodaj liście szpinaku i podduś wszystko przez kilka minut.
  3. Ser feta pokrój na kawałki i dodaj do warzywnej masy, jeszcze chwilkę podsmażając całość.
  4. Śmietanę wymieszaj razem z jajkiem.
  5. Farsz zdejmij z ognia i wlej do niego śmietanę z jajkami.
  6. Całość dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
  7. Gotowe nadzienie wylej na podpieczony spód tarty. Wierzch posyp startym żółtym serem.
  8. Tartę włóż ponownie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piecz przez około 25 minut.
Ser feta możesz zastąpić innym serem – sprawdź jak pysznie smakuje tarta ze szpinakiem i mozzarela albo tarta ze szpinakiem i serem ricotta.

tarta z owocami
fot. Adobe Stock

Nadzienie do tarty z truskawkami

Składniki:
  • 250 g serka mascarpone,
  • 200 g śmietany 36%,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 0,5 kg truskawek na wierzch.
 
Wykonanie:
 
  1. Serek umieść wraz ze śmietaną w misce lub wysokim naczyniu i ubij na gęstą masę, stopniowo dodając cukier.
  2. Odpowiednio słodki krem wyłóż na ostudzony spód tarty.
  3. Wierzch tarty udekoruj truskawkami.
 
Masz ochotę na inne owoce? Sprawdź jak zrobić tartę z malinami!