Jak zrobić tartę?

Do przygotowania tarty potrzebujemy mąki, masła, jajka, śmietany i soli. Farsz przygotowujemy z wybranych ulubionych składników.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić tartę?
fot. Fotolia
Trata to kruche ciasto, które możemy wypełnić słodkim lub wytrawnym farszem. Świetnie smakują i na ciepło i na zimno, serwuje się jako danie główne, przekąskę albo deser.

Jak zrobić tartę?

Składniki:
  • 250 g mąki
  • 125 g masła
  • 1 jajko
  • 3-4 łyżki śmietany
  • odrobina soli
Wykonanie:
  • Na blat wsypujemy mąkę, dodaję pokrojone w małą kostkę masło, sól, jajko i śmietanę.
  • Zagniatamy składniki na gładkie ciasto, formujemy z niego kulę.
  • Chowamy do lodówki na godzinę.
  • Następnie ciasto wałkujemy blacie obsypanym mąką.
  • Przekładamy je do formy do tarty, najlepiej przy pomocy wałka.
  • Na przygotowane ciasto układamy papier do pieczenia, wysypujemy fasolę.
  • Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy 15 minut.
  • Na tak przygotowany spód wykładamy farsz i zapiekam jeszcze przez 30 minut.
Jaki farsz możemy przygotować do tarty?
Jest wiele pomysłów na nasz wypiek, możemy wypełnić go po brzegi wieloma różnorodnymi składnikami.

Ze szpinakiem
Składniki:
  • 200 g szpinaku w liściach
  • 150 g sera feta
  • 1 mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g kwaśnej śmietany 18%
  • 2 jajka
  • 100 g żółtego sera
  • Sól i pieprz
  • Gałka muszkatołowa
  • 50 g sera feta
  • Olej do smażenia
Wykonanie: 
  • Cebulę i czosnek obieramy, cebulę  kroimy w kostkę, czosnek siekamy.
  • Podsmażamy na rozgrzanej patelni .
  •  Następnie dodajemy zamrożone liście szpinaku i dusimy kilka minut.
  • Ser feta kroimy na kawałki i dodajemy do masy jeszcze chwilkę podsmażając całość.
  • Śmietanę mieszamy razem z jajkiem.
  • Masę ze szpinaku zdejmuję z ognia i wlewam śmietanę z jajkami.
  • Cały czas mieszając dodajemy pokrojony żółty ser.
  • Doprawiam do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
  • Gotowe nadzienie wylewamy na podpieczony spód.
  • Wkładamy ponownie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez około 20-25 min. do zarumienia.
Z gruszkami i serem
Składniki:
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 4 gruszki
Wykonanie:
  • Serek mascarpone miksujemy krótko z żółtkami i cukrem.
  • Białka ubijamy na sztywno, porcjami dodajemy do serka i delikatnie mieszamy.
  • Masę serową wylewamy na podpieczony spód i układamy przekrojone na pół, wydrążone i nacięte gruszki.
  • Tarte pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 40 minut.
Z czekoladą
Składniki:
  • 5 żółtek
  • 500 ml mleka
  • 80 g cukru
  • 40 g skrobi ziemniaczanej
  • ½ laski wanilii
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 400 g świeżych malin
Wykonanie:
  • Czekoladę ścieramy na tarce, odkładamy.
  • Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą, jasną masę.
  • Dalej ubijając dodajemy skrobię. 
  • ½ laski wanilii przekrajamy wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka.
  • Do garnka wlewamy mleko, dodajemy ziarenka wanilii i zagotowujemy.
  • Ubijając dalej żółtka, wlewamy cienkim strumieniem gorące mleko.
  • Całą masę stawiamy na ogniu i mieszając energicznie trzepaczką podgrzewamy do zagotowania, dalej gotujemy jeszcze ok. 1 min, aż masa zgęstnieje.
  • Garnek zdejmujemy z ognia i do ciepłej masy dodajemy startą czekoladę, mieszając, aż czekolada się rozpuści.
  • Krem lekko studzimy od czasu do czasu mieszając.
  • Lekko ciepły krem rozkładamy na kruchym cieście i pozostawiamy do ostygnięcia.
  • Układamy maliny i wstawiamy ciasto na co najmniej 3 godziny do lodówki.