Lekka, delikatna i krucha. Tymi słowami zazwyczaj określa się tartę. Spód robiony najczęściej z ciasta kruchego, półkruchego lub francuskiego wypełniany jest owocami, kremami i galaretkami. Dzięki lekkiemu spodowi, tarty często podawane są w letnie upały jako zamiennik ciężkich tortów. Te na słodko, obfitują w liczne owoce, które tworzą wspaniałą kombinację barw i smaków.Najbardziej znanym wypiekiem tego typu jest tarta cytrynowa z bezą. Innymi, równie popularnymi są tarta czekoladowa i kajmakowa, wyglądem przypominająca mazurka.

Tradycyjnie tarty są tworzone w ten sposób, że na upieczony spód wykłada się nadzienie. Inaczej jest ze słynną tartą Tatin, która swoim wyglądem i sposobem wykonania bardziej przypomina "up side down cake". Jej nazwa wzięła się od zapominalskich sióstr Tatin, które chcąc zrobić tartę na przyjęcie zapomniały wyłożyć formę ciastem. Zorientowały się dopiero w momencie włożenia formy do piekarnika. Zdecydowały się więc zaryzykować i wyłożyły ciasto na wierzch. Od tamtej pory odwrócona tarta nazywana jest ich imieniem.

Jeśli chcecie spróbować swoich sił, to skuście się na przygotowanie tart na słodko – tych tradycyjnych lub w wersji sióstr Tatin. Poniżej znajdziecie mnóstwo inspiracji i ciekawych przepisów na bajeczne tarty!

Tartaletki z owocami

Tartaletki z owocami

Tartaletki z owocami wzbogaca się masą budyniową, kremem waniliowym albo cytrynowym lub bitą śmietaną. Można je zrobić z ciasta kruchego, półfrancuskiego bądź wykorzystać gotowe arkusze ciasta francuskiego. Najsmaczniejszym dodatkiem będą owoce świeże lub odsączone z puszki. Na przybranie wypieku wystarczą drobne jagody, cukier puder i listki bazylii.

Tartaletki z kremem

Tartaletki z kremem

Kruche ciasto na tartaletki przygotowuje się z mąki, cukru pudru, żółtek, soli oraz zimnego masła. Należy je piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 12-15 minut. Babeczki z kremem i owocami lub tartaletki z budyniem to idealna przekąska, np. na imprezę. Można je przygotować z masą zrobioną z serka mascarpone i dodać czekoladę. Inny pomysł na kruche babeczki to dodanie do nich kremu waniliowego przyrządzonego z budyniu, żółtka jaja oraz mleka.

Tarta bez pieczenia

Tarta bez pieczenia

Ciasta bez pieczenia to pomysł na efektowny deser, który wystarczy pokroić nożem jak tradycyjne ciasto. Ich przygotowanie zajmuje z reguły kilkanaście minut. Wystarczy, jak zrobisz spód z herbatników lub krakersów a następnie dodasz wybrany krem. Tarta bez pieczenia jest równie łatwa w przygotowaniu. Wystarczy, że zamiast ciasta kruchego lub francuskiego przygotujesz spód z pokruszonych ciastek lub zmielonych orzechów połączonych z miodem. Do masy na spód możesz dodać także kakao, dzięki czemu uzyskasz smaczne ciasto czekoladowe na zimno. Całość dopełni nadzienie z mascarpone, budyniu lub świeżych owoców.

Tarta z bananami

Tarta z bananami

Tarta z bananami z dodatkiem karmelu i orzechów jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Wystarczy zagnieść ciasto z mąki, cukru, masła, żółtek oraz soli i zetrzeć je na tarce z dużymi oczkami nad formą. Następnie należy wstawić tartę do piekarnika i piec przez ok 15 minut (w 180 stopniach). W międzyczasie kroi się w plasterki banany, skrapia sokiem z cytryny i gotuje z cukrem i golden syropem, aż całość nabierze złotego koloru. Na koniec wystarczy wylać przygotowaną masę na upieczone ciasto i wstawić do piekarnika na kwadrans do zapieczenia.

Tarta z jabłkami

Tarta z jabłkami

Tarta z jabłkami na ciepło lub zimno jest doskonała z lodami oraz odrobiną słodkiego sosu. Na tradycyjnym, kruchym spodzie układa się warstwę jabłek, prażonych, w plasterkach bądź kostce. Można je również skarmelizować i posypać cynamonem, dodać rodzynki i wanilię. Wierzch tarty z jabłkami zdobi kruszonka, beza lub paski ciasta, ułożone w charakterystyczną kratkę. Popularnym rodzajem placka z jabłkami jest także odwrócona tarta Tatin, którą piecze się spodem do góry, co zapewnia jej kruchość.

Tarta z borówkami

Tarta z borówkami

Tarta z borówkami amerykańskimi to smaczny i lekki deser z owocami. Nadzieniem na kruche ciasto może być np. budyń, czekolada, beza lub owoce – maliny, truskawki lub limonki. Tarta z borówkami i białą czekoladą to wyjątkowe połączenie słodkich smaków. Czekoladę roztapia się w rondlu, dodaje ser mascarpone i całość wylewa na kruche ciasto. Na wierzch masy układa się amerykańskie borówki. Owoce można ze sobą dowolnie mieszać i do borówek dodać np. maliny lub truskawki.

Tarta z brzoskwiniami

Tarta z brzoskwiniami

Tarta z brzoskwiniami jest łatwa w przygotowaniu, sycąca, słodka i delikatna w smaku. Do jej przyrządzenia można użyć zarówno świeżych owoców, jak i tych z puszki. Ciasto na tartę robi się z mąki pszennej, jajek, śmietany, masła oraz cukru lub miodu. Składniki należy wymieszać, zagnieść i włożyć do formy. Surowe ciasto pokrywa się pokrojonymi w plastry brzoskwiniami. Owoce należy skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Całość piecze się przez godzinę.

Tarta z truskawkami

Tarta z truskawkami

Tarta truskawkowa to ciasto o kruchym spodzie, aksamitnej masie i słodkich owocach na wierzchu. Nadzienie przygotowuje się z serka mascarpone lub masy budyniowej. Masę można zrobić z mleka, cukru, budyniu waniliowego lub śmietanowego, jajek i mąki ziemniaczanej. Składniki na krem podgrzewa się rondlu i po ostudzeniu wykłada się na kruchy spód ciasta. Na masę budyniową układa się świeże owoce. Tartę można też zalać galaretką, np. truskawkową, malinową, brzoskwiniową lub cytrynową.

Tartaletki

Tartaletki

Babeczki z owocami mogą mieć różne oblicze. Jedną z nich są tartaletki, czyli babeczki z ciasta kruchego. Takie ciastka robi się prosto – wystarczy przygotować ciasto kruche, przełożyć je do foremek i zapiec. Gotowe spody wypełnia się ulubionym nadzieniem. W ten sposób można stworzyć babeczki z owocami i budyniem, tartaletki z jabłkami lub kruche ciastka z mascarpone. Jeśli nie chce Ci się zagniatać ciasta kruchego, zawsze możesz zrobić tartaletki z ciasta francuskiego. Wówczas ich przygotowanie potrwa mniej niż 30 minut!

Tarta czekoladowa

Tarta czekoladowa

Tarta czekoladowa to świetna alternatywa dla murzynków i ciast z czekoladą. Można ją zrobić na dwa sposoby: dodać kakao lub karob do ciasta albo wykorzystać nadzienie czekoladowe. W ten sposób można stworzyć proste ciasto z oreo, karmelem lub tartę czekoladową z bananami. Masę czekoladową można stworzyć z czekolady mlecznej, gorzkiej, białej lub bezglutenowej rozpuszczonej w kąpieli wodnej. Dużą popularnością cieszy się także tarta z malinami i białą czekoladą – połączenie tych smaków potrafi zachwycić każdego smakosza.

Tarty z ciasta francuskiego

Tarty z ciasta francuskiego

Tarta to wypiek z ciasta kruchego z dodatkiem słodkiego lub wytrawnego nadzienia. Jednak robienie jej od podstaw jest dość czasochłonne. Stąd duża popularność tarty z ciasta francuskiego. Wystarczy gotowe ciasto francuskie rozwałkować i przełożyć do blachy do tart a następnie dodać ulubione nadzienie. Najpopularniejsze są tarty na słodko z serem i owocami: jabłkami lub truskawkami. Można się także pokusić o wersję wytrawną – z mięsem mielonym lub warzywami. Każdą tartę zapieka się w 200-220 st. C przez około 30 minut. Można je podawać na gorąco lub na zimno – w obu wersjach smakują znakomicie!

Tarta z owocami

Tarta z owocami

Tarty z owocami zachwycają nie tylko swoim smakiem, ale pięknie udekorowane, cieszą również oko. Do przygotowania wypieku potrzebne jest świeże, krucze ciasto i ulubione owoce. Do tart nadają się zarówno maliny, jagody, jeżyny, truskawki, banany, gruszki, czereśnie, pomarańcze, mandarynki, jak i brzoskwinie. Krem do ciasta najlepiej przygotować z serka mascarpone. Tartę z owocami można przygotować w niecałą godzinę.

Tarta z kremem

Tarta z kremem

Ciasta z kremem to dobry pomysł na różne imprezy i spotkania. Nic tak nie umila czasu z przyjaciółmi jak tarta z kremem budyniowym lub ciasto z serkiem mascarpone. Z reguły takie wypieki nie tylko są pyszne, ale również prezentują się zjawiskowo. Szczególnie, kiedy do kremu z mascarpone lub budyniu dodamy owoce sezonowe. Tarta z truskawkami i mascarpone lub z malinami i budyniem to idealne patenty na szybkie wypieki. Ich przygotowanie zajmuje mniej niż godzinę a ich smak pamięta się na długo.

Znaleźliśmy 738 przepisów w kategorii Tarty na słodko

Tarta cytrynowa

Tarta cytrynowa

Myszata1993 Myszata1993

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Mocno krucha tarta

Mocno krucha tarta

Ewa27 Ewa27

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Tarta tatin Eli

Tarta tatin Eli

eli_555 eli_555

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Tarta z wiśniami

Tarta z wiśniami

Ag.Zetka Ag.Zetka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: