SPÓD DO TARTY
Spód tarty to najważniejszy element naszego wypieku. Robi się go najczęściej z kruchego, drożdżowego lub francuskiego ciasta – wszystko zależy od naszych upodobań smakowych. Smakołyk ten należy najpierw rozwałkować, a potem przenieść do formy i przykryć ulubionym nadzieniem. Jak jednak należy postępować z ciastem zanim trafi ono do piekarnika?
CHŁODZENIE I WAŁKOWANIE CIASTA
Aby nasze ciasto do tarty było nie sprawiało żadnych problemów przy obróbce, a jednocześnie było kruche i delikatne po wyjęciu z pieca, warto schłodzić je zaraz po wyrobieniu. Masę tę można także włożyć do lodówki, kiedy znajdzie się ona w docelowym naczyniu czyli formie.
Odpowiednio schłodzone ciasto kładziemy na lekko posypanym mąką blacie, a następnie wałkujemy na kształt większy niż przyszła forma do tarty. Jeśli obawiacie się, że ciasto będzie zbyt twarde z powodu dodatkowej ilości mąki, możecie ułożyć je między folię spożywczą i wałkować w taki sposób.
Zdjęcia: Fotolia
Przygotowane ciasto wystarczy już tylko przełożyć do wybranej foremki! Prostym i skutecznym sposobem okaże się zrobienie tego na wałku. Nadmiar ciasta odcinamy nożem, lub przejeżdżamy wałkiem po brzegu formy – będzie wtedy idealnie skrojone!
ZAPIEKANIE CIASTA
Przed pieczeniem tarty wraz z nadzieniem, należy najpierw zapiec ciasto znajdujące się w formie. Dzięki temu nie nasiąknie ono sokami z farszu i pozostanie kruche!
Sprawdzonym sposobem jest zapiekanie ciasta z obciążeniem – zapobiegnie to jego wybrzuszaniu podczas pieczenia. Na wyłożone formą ciasto, kładziemy papier do pieczenia, a następnie wysypujemy na nie fasolkę lub specjalne ceramiczne kulki. Z obciążeniem tym pieczemy tartę przez 15 minut, a potem jeszcze 5 minut bez wspomnianego ciężaru.
FARSZ DO TARTY
Tarta może być zarówno słodkim deserem, jak i smacznym daniem obiadowym czy oryginalną kolacją, a nawet - przekąską na zimno!
Jeśli chcecie przygotować wytrawną tartę, koniecznie wykorzystajcie do niej sezonowe warzywa, smakowite mięsa, ryby, grzyby czy różnego rodzaju sery. Idealnymi produktami do słodkiej tarty okażą się zaś owoce, smakowite musy, kremy, słodkie galaretki czy bita śmietana!
Jesienny czas to idealny moment na przyrządzanie fantastycznych tart i quiche.
Wśród naszych przepisów na te uwielbiane przez wszystkich wypieki znajdziecie doskonałą recepturę na wytrawną tartę mięsno – pieczarkową oraz słodką tartę czekoladowo-cytrynową!
Oba przysmaki doskonale sprawdzą się zarówno na co dzień, ale także podczas wystawnych przyjęć. Będą także świetną alternatywą dla pospolitych dań, a nawet pomysłem na posiłek w sytuacji, kiedy odwiedzą Was niespodziewani goście!
Zdjęcie: Fotlia
Macie swoje triki na przyrządzenia idealnej tarty? Koniecznie się nimi podzielcie! Czekamy również na Wasze wariacje na temat tych znakomitych wypieków!
Spód tarty to najważniejszy element naszego wypieku. Robi się go najczęściej z kruchego, drożdżowego lub francuskiego ciasta – wszystko zależy od naszych upodobań smakowych. Smakołyk ten należy najpierw rozwałkować, a potem przenieść do formy i przykryć ulubionym nadzieniem. Jak jednak należy postępować z ciastem zanim trafi ono do piekarnika?
CHŁODZENIE I WAŁKOWANIE CIASTA
Aby nasze ciasto do tarty było nie sprawiało żadnych problemów przy obróbce, a jednocześnie było kruche i delikatne po wyjęciu z pieca, warto schłodzić je zaraz po wyrobieniu. Masę tę można także włożyć do lodówki, kiedy znajdzie się ona w docelowym naczyniu czyli formie.
Odpowiednio schłodzone ciasto kładziemy na lekko posypanym mąką blacie, a następnie wałkujemy na kształt większy niż przyszła forma do tarty. Jeśli obawiacie się, że ciasto będzie zbyt twarde z powodu dodatkowej ilości mąki, możecie ułożyć je między folię spożywczą i wałkować w taki sposób.
Zdjęcia: Fotolia
Przygotowane ciasto wystarczy już tylko przełożyć do wybranej foremki! Prostym i skutecznym sposobem okaże się zrobienie tego na wałku. Nadmiar ciasta odcinamy nożem, lub przejeżdżamy wałkiem po brzegu formy – będzie wtedy idealnie skrojone!
ZAPIEKANIE CIASTA
Przed pieczeniem tarty wraz z nadzieniem, należy najpierw zapiec ciasto znajdujące się w formie. Dzięki temu nie nasiąknie ono sokami z farszu i pozostanie kruche!
Sprawdzonym sposobem jest zapiekanie ciasta z obciążeniem – zapobiegnie to jego wybrzuszaniu podczas pieczenia. Na wyłożone formą ciasto, kładziemy papier do pieczenia, a następnie wysypujemy na nie fasolkę lub specjalne ceramiczne kulki. Z obciążeniem tym pieczemy tartę przez 15 minut, a potem jeszcze 5 minut bez wspomnianego ciężaru.
FARSZ DO TARTY
Tarta może być zarówno słodkim deserem, jak i smacznym daniem obiadowym czy oryginalną kolacją, a nawet - przekąską na zimno!
Jeśli chcecie przygotować wytrawną tartę, koniecznie wykorzystajcie do niej sezonowe warzywa, smakowite mięsa, ryby, grzyby czy różnego rodzaju sery. Idealnymi produktami do słodkiej tarty okażą się zaś owoce, smakowite musy, kremy, słodkie galaretki czy bita śmietana!
Jesienny czas to idealny moment na przyrządzanie fantastycznych tart i quiche.
Wśród naszych przepisów na te uwielbiane przez wszystkich wypieki znajdziecie doskonałą recepturę na wytrawną tartę mięsno – pieczarkową oraz słodką tartę czekoladowo-cytrynową!
Oba przysmaki doskonale sprawdzą się zarówno na co dzień, ale także podczas wystawnych przyjęć. Będą także świetną alternatywą dla pospolitych dań, a nawet pomysłem na posiłek w sytuacji, kiedy odwiedzą Was niespodziewani goście!
Zdjęcie: Fotlia
Macie swoje triki na przyrządzenia idealnej tarty? Koniecznie się nimi podzielcie! Czekamy również na Wasze wariacje na temat tych znakomitych wypieków!
Megi-
karola25
niezły kąsek