Sposób przygotowania:
Przepyszna zapiekanka od Bawołka;)
Na patelni smażymy pieczarki pokrojone w plasterki. Grzyby trzymamy na ogniu tak długo, aż staną się miękkie i złociste, a woda częściowo odparuje. Dopiero wtedy na patelnię wrzucamy wyciśnięty czosnek. Podsmażamy kolejne 2 min. Solimy. Pieczarki układamy w naczyniu żaroodpornym jako pierwszą warstwę zapiekanki z makaronem.
Szpinak wykładamy do miseczki. Dolewamy mleko, 20 g startego sera żółtego i makaron ryżowy. Mieszamy i doprawiamy np. przyprawą do dań z ryżu. Sos szpinakowy wylewamy równomiernie na warstwę pieczarek.
Wierzch zapiekanki z makaronem wykładamy pozostałą częścią startego sera żółtego.
Zapiekankę makaronową zapiekamy przez 45 min. w piekarniku rozgrzanym do 190° C. Wyjmujemy z pieca, gdy makaron zmięknie i wchłonie większość sosu.
Szpinak wykładamy do miseczki. Dolewamy mleko, 20 g startego sera żółtego i makaron ryżowy. Mieszamy i doprawiamy np. przyprawą do dań z ryżu. Sos szpinakowy wylewamy równomiernie na warstwę pieczarek.
Wierzch zapiekanki z makaronem wykładamy pozostałą częścią startego sera żółtego.
Zapiekankę makaronową zapiekamy przez 45 min. w piekarniku rozgrzanym do 190° C. Wyjmujemy z pieca, gdy makaron zmięknie i wchłonie większość sosu.