Sposób przygotowania:
Przepyszne pierogi ruskie
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Ostudzone przekręcić w maszynce do mięsa razem z twarogiem. Cebulę drobno pokroić i zrumienić na maśle. Wymieszać z twarogiem z ziemniakami. Przyprawić solą, pieprzem. Cały farsz dokładnie wymieszać. Ciasto: Do miski wsypać mąkę, sól, dodać żółtko i masło , połączyć składniki. Wlewać powoli ciepłą wodę, i mieszać tak żeby się składniki połączyły. Wyrobić ciasto tak, aby było gładkie i lśniące, Rozwałkować dość cienko na stolnicy oprószoną mąką. Wykrawać krążki (wykrawam foremką do pierogów) nakładać farsz i dokładnie zlepiać .Wrzucać na gotującą się, osoloną wodę. Podawać polane masłem ze zrumienioną na złoto cebulką.
pałla