Sposób przygotowania:
Przepyszne żeberka z dodatkiem miodu i piwaWykonanie:
Żeberka najpierw wkładam do wody by wymoczyły się ( godzinka starczy). Następnie wyjmuje z wody i osuszam papierowym ręcznikiem. Po osuszeniu nacieram sola i pieprzem. Teraz smażę z obu stron na oleju ( używam rzepakowego ). Inspiracją dla mnie był przepis zbysiowej z jej bloga.
Przygotowanie marynaty:
Do miski przełożyłam miód keczup, dodałam sprasowany czosnek. Wycisnęłam sok z cytryny i dodałam, posypałam papryką słodką i ostrą. Na końcu dodałam sos sojowy. Żeberka przestudzone przełożyłam do garnka, wlałam do niego marynatę i wstawiłam na całą noc do lodówki. (żeberka przejdą marynatą). Następnego dnia zaczynamy dusić żeberka w marynacie. Teraz dopiero wlewamy piwko. Gotuję do momentu, aż żeberka będą odchodzić od kości, zajmuje to nawet z 2 godzinki na wolnym ogniu.
karola25
lalunia
Karola no to zrób -takie pyszne mięsko zachwyci kubki smakowe .
Nina W.