Sposób przygotowania:
Żeberka juhasa
Zrobić marynatę z oliwy, przeciśniętego czosnku, przypraw i rozmarynu. Zamarynować żeberka i odstawić na minimum godzinę w chłodne miejsce.
Rozgrzać smalec i smażyć na małym ogniu żeberka przez około 50 minut podlewając wodą lub bulionem. Na koniec smażenia dodać 50ml "Miodunki".
Cebulę posiekać w kostkę, podsmażyć na łyżce smalcu. Kapustę kiszoną odcedzić, gotować około 30 minut, dodając szczyptę przypraw (sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, papryka czerwona) i podsmażoną cebulę. Całość dusić do odparowania wody.
Ziemniaki pokroić na połówki, dodać do wrzącej osolonej wody i ugotować, ale tak żeby się nam nie rozpadły. Następnie podsmażyć na łyżce smalcu.
Do kiszonej kapusty dodać nasze upieczone żeberka oraz ziemniaki, wymieszać wszystko razem (ewentualnie można podać osobno).
Miodula, mioduka - wódka na bazie miodu wytwarzana na Śląsku Cieszyńskim i Żywiecczyźnie. Ewentualnie można zastąpić miodem pitnym i wódką
Rozgrzać smalec i smażyć na małym ogniu żeberka przez około 50 minut podlewając wodą lub bulionem. Na koniec smażenia dodać 50ml "Miodunki".
Cebulę posiekać w kostkę, podsmażyć na łyżce smalcu. Kapustę kiszoną odcedzić, gotować około 30 minut, dodając szczyptę przypraw (sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, papryka czerwona) i podsmażoną cebulę. Całość dusić do odparowania wody.
Ziemniaki pokroić na połówki, dodać do wrzącej osolonej wody i ugotować, ale tak żeby się nam nie rozpadły. Następnie podsmażyć na łyżce smalcu.
Do kiszonej kapusty dodać nasze upieczone żeberka oraz ziemniaki, wymieszać wszystko razem (ewentualnie można podać osobno).
Miodula, mioduka - wódka na bazie miodu wytwarzana na Śląsku Cieszyńskim i Żywiecczyźnie. Ewentualnie można zastąpić miodem pitnym i wódką