Śliweczka

Śliweczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 133]

Pseudo bigosik

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Szybko,smacznie i nic się nie marnuje.

Pseudo bigosik

Składniki:

Pseudo bigosik

 

  • Golonka z grilla lub resztki mięsa z obiadu
  • 1 duża cebula
  • około 1/2 kg kapusty kiszonej(zależy od ilości mięsa)
  • kilka grzybów suszonych
  • smalec
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Pseudo bigosik
Mąż uwielbia golonkę z grilla.Co prawda kupuje ją w Realu,ale nie zjada jej całej.Zastanawiałam się jak ją wykorzystać.Resztki golonki lub pozostałe mięso z obiadu kroimy w kostkę. Suszone grzyby namoczyć na noc w niedużej ilości wody.Kiszoną kapustę siekamy i dusimy do miękkości podlewając niewielką ilością wody.Grzyby ugotować w tej samej wodzie,w której się moczyły,aż będą miękkie.Dodać odsączone grzyby do kapusty. Pokrojoną w kosteczkę cebule szklimy na rozgrzanym smalcu(około 1/4 kostki)dodajemy do kapusty wraz z mięsem i dusimy,doprawiając pieprzem około 15 min.Pyszne z chlebkiem lub jako dodatek do dan obiadowych z mięsem i ziemniakami.