kołczu

kołczu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 77]

Pstrąg duszony w mleku

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Znakomicie smakuje z ziemniakami

Pstrąg duszony w mleku

Składniki:

Pstrąg duszony w mleku

 

  • 60 dag filetów z pstrąga,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki cząbru,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 10 dag cebuli,
  • 4 łyżki posiekanej zieleniny,
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pstrąg duszony w mleku

Filety rozmrozić i natrzeć cząbrem i czosnkiem. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i rozsmarować równomiernie na powierzchni filetów. Filety ułożyć w misce, przykryć, wstawić do lodówki na 1 godz. Cebulę obrać, opłukać, pokroić w piórka. W niskim szerokim rondlu układać filety, oprószając je solą i pieprzem i przekładając cebulą. Zalać wrzącym mlekiem. Dusić pod przykryciem na małym ogniu. Po około 20 min. wyłożyć uduszone filety na półmisek i posypać zieleniną. Podawać z ziemniakami.

Przepis udostępniony dzięki uprzejmości Zakładu Hodowli Pstrąga w Zaporze - Mylof.


Tagi:

pstrąg