Sposób przygotowania:
Pstrąg faszerowany w całości
Pstrągi myjemy, pozbywamy się oczu, łuski oraz skrzela (jeżeli mamy ryby niepatroszone to również pozbywamy się wnętrzności). Następnie bierzemy nożyczki i przecinamy kręgosłup przy głowie i ogonie tak aby można było go wyciągnąć. Odcinamy płetwy. Wyciągamy kręgosłup (powinien ładnie wyjść z innymi ośćmi). łyżką oddzielamy mięso od skóry (uważamy żeby nie uszkodzić skóry, głowa i ogon musi został razem ze skórą). Mięso z ryby mielimy na drobnych oczkach z odciśniętą z mleka bułką oraz podsmażoną na oleju cebulą. Do zmielonej masy dodajemy posiekaną pietruszkę, żelatynę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Mieszamy masę. masę nakładamy w skórę z pstrąga i zawijamy w folię spożywczą. Związujemy ją tak żeby nie dostała się woda. Ryby gotujemy w dużej ilości wody przez godzinę. Woda musi mieć temp ok 100 stopni. Ryby najlepiej smakują na zimno zalane auszpikiem rybnym (galareta rybna)