Sposób przygotowania:
Zupa brzadowa z suszonymi grzybamiEtap 1
Owoce przełożyć do garnka, zalać 3 szklankami wody, przykryć, odłożyć na godzinę do namoczenia. Grzyby (użyłam suszonych koźlarzy) przełożyć do drugiego garnka, zalać szklanką wody, również odłożyć na godzinę do namoczenia.
Etap 2
Namoczone owoce wyjąć z wody, pokroić na mniejsze kawałki (po namoczeniu łatwiej się je kroi), włożyć z powrotem do wody, w której się moczyły. Jak grzyby są duże, to też je pokroić. Owoce i grzyby ugotować do miękkości (osobno).
Etap 3
Ugotowane grzyby dodać do owoców. Dodać też 4 łyżki wywaru, w którym grzyby się gotowały, miód, trochę soli i pieprzu. Zupę przykryć i gotować na małym ogniu ok. 30 minut.
Etap 4
Jajko wbić do miseczki, rozbełtać, wymieszać ze śmietaną, zahartować kilkoma łyżkami gorącej zupy.
Etap 5
Zawiesinę powoli wlewać do gotującej się zupy, cały czas mieszając. Gotować jeszcze ok. pół minuty. Zupę można również podawać z dodatkiem drobnych klusek.
Kniejson
Beatris
Zupa jest słodkawa w smaku, zawiesista przez dodatek jajka i śmietany, z wyczuwalnym aromatem grzybów... Zupełnie inna niż większość zup, zaskakująca, ale w pozytywnym tego słowa znaczeniu. Zdecydowanie jest to zupa dla prawdziwych smakoszy nie bojących się niebanalnych, nietypowych połączeń, czyli dla kogoś takiego jak ja :D
Miło mi, że spodobał Ci się przepis :)
halina