Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Zupa brzadowa z suszonymi grzybami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Brzad to w języku kaszubskim suszone owoce z polskiego sadu. Zupę brzadową przygotowuje się więc z suszonych jabłek, gruszek, śliwek i wiśni. Z dodatkiem suszonych grzybów to jej wigilijna wersja. Połączenie nietypowe i zaskakujące.

Zupa brzadowa z suszonymi grzybami

Składniki:

Zupa brzadowa z suszonymi grzybami

 

Sposób przygotowania:

Zupa brzadowa z suszonymi grzybami

Etap 1

Zupa brzadowa z suszonymi grzybami
Suszone owoce i suszone grzyby zalane wodą i odłożone do namoczenia.

Owoce przełożyć do garnka, zalać 3 szklankami wody, przykryć, odłożyć na godzinę do namoczenia. Grzyby (użyłam suszonych koźlarzy) przełożyć do drugiego garnka, zalać szklanką wody, również odłożyć na godzinę do namoczenia.

Etap 2

Zupa brzadowa z suszonymi grzybami
Namoczone owoce pokrojone na mniejsze kawałki.

Namoczone owoce wyjąć z wody, pokroić na mniejsze kawałki (po namoczeniu łatwiej się je kroi), włożyć z powrotem do wody, w której się moczyły. Jak grzyby są duże, to też je pokroić. Owoce i grzyby ugotować do miękkości (osobno).

Etap 3

Zupa brzadowa z suszonymi grzybami
Ugotowane grzyby wywar grzybowy miód sól i pieprz dodane do owoców.

Ugotowane grzyby dodać do owoców. Dodać też 4 łyżki wywaru, w którym grzyby się gotowały, miód, trochę soli i pieprzu. Zupę przykryć i gotować na małym ogniu ok. 30 minut.

Etap 4

Zupa brzadowa z suszonymi grzybami
Rozbełtane w miseczce jajko wymieszane ze śmietanką.

Jajko wbić do miseczki, rozbełtać, wymieszać ze śmietaną, zahartować kilkoma łyżkami gorącej zupy.

Etap 5

Zupa brzadowa z suszonymi grzybami

Zawiesinę powoli wlewać do gotującej się zupy, cały czas mieszając. Gotować jeszcze ok. pół minuty. Zupę można również podawać z dodatkiem drobnych klusek.