kaja

kaja

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 162]

pstrąg po czesku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

znowu Czechy-:) i znowu kminek ale uwierzcie że nie wydaje sie ale pasuje-:)

pstrąg po czesku

Składniki:

pstrąg po czesku

 

  • 2 pstrągi- nie za duże
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • szczypta natki pietruszki
  • tłuszcz do smażenia
  • sól, pieprz
  • kilka łyżek mąki

 

  • pół kostki masła
  • łyżka kminku

Sposób przygotowania:

pstrąg po czesku
pstrągi, oczywiście sprawione, nacieramy solą i pieprzem i odstawiamy na godzinkę. Masło ucieramy z roztartym czosnkiem i pietruszką, wkładamy po połowie do pstrąga. Rozgrzewamy tłuszcz, powinien sięgać do połowy wysokości ryby. Należy go rozgrzewać długo na niewielkim ogniu- pstrąg usmaży się raz dwa a przy tym się nie spali-:). Pstrągi otaczamy w mące, dokładnie panierując na brzuchu, żeby nie wypłynęła nam zawartość na patelnię-:) Smażymy z obu stron po kilka minut, do zbrązowienia. Rozgrzewamy drugą patelnię, wrzucamy masełko, na rozgrzane masełko kminek i podsmażamy go kilka minut. Na tą samą patelnię wkładamy pstrągi i obsmażamy na masełku kminkowym po minucie z każdej strony. Wykładamy na półmisek. Polewamy odrobiną tego masełka z patelni. I zajadamy-:) Najlepiej z jakąś lekką sałata.

Tagi:

pstrąg