Sposób przygotowania:
pstrąg po czesku
pstrągi, oczywiście sprawione, nacieramy solą i pieprzem i odstawiamy na godzinkę. Masło ucieramy z roztartym czosnkiem i pietruszką, wkładamy po połowie do pstrąga. Rozgrzewamy tłuszcz, powinien sięgać do połowy wysokości ryby. Należy go rozgrzewać długo na niewielkim ogniu- pstrąg usmaży się raz dwa a przy tym się nie spali-:). Pstrągi otaczamy w mące, dokładnie panierując na brzuchu, żeby nie wypłynęła nam zawartość na patelnię-:) Smażymy z obu stron po kilka minut, do zbrązowienia. Rozgrzewamy drugą patelnię, wrzucamy masełko, na rozgrzane masełko kminek i podsmażamy go kilka minut. Na tą samą patelnię wkładamy pstrągi i obsmażamy na masełku kminkowym po minucie z każdej strony. Wykładamy na półmisek. Polewamy odrobiną tego masełka z patelni. I zajadamy-:) Najlepiej z jakąś lekką sałata.