Pstrąg smażony

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Usmażone pstrągi można posypać uprażonymi migdałami w płatkach

Pstrąg smażony

Składniki:

Pstrąg smażony

 

  • 4 pstrągi (po 300 g każdy)
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • sok z 1 cytryny
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Pstrąg smażony
Pstrągi sprawić, nie odcinając głów i ogonów, oskrobać, rozciągnąć brzuch, usunąć wnętrzności, skrzela i oczy. Można również odciąć kręgosłup przy głowie i ogonie i usunąć go razem z ośćmi. Ryby opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny i odstawić na 15 minut. Pstrągi oprószyć solą, pieprzem i obtoczyć w mące, aby skórka nie popękała w czasie smażenia. Na patelni rozgrzać tłuszcz, włożyć ryby i smażyć po 7-8 minut z obu stron. Usmażone pstrągi przełożyć na półmisek. Podawać z masłem aromatycznym, ziemniakami pieczonymi, podsmażonymi lub puree i z cytryną pokrojoną na cząstki. Przed usmażeniem pstrągi można nasmarować wewnątrz 50 g masła anchois lub ziołowego Usmażone pstrągi można posypać uprażonymi migdałami w płatkach

Tagi:

pstrąg