Mati13

Mati13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 889]

Pstrąg w folii pieczony

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Aromatyczna i smaczna ryba, której przygotowanie jest bardzo proste. Obiad robi się szybko, a efekt jest smaczny

Pstrąg  w folii pieczony Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pstrąg w folii pieczony

 

Sposób przygotowania:

Pstrąg w folii pieczony
Pstrągi najlepiej kupić już wypatroszone - myjemy je pod zimną wodą i układamy na folii aluminiowej (na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym), rybę od środka nacieramy solą morską i pieprzem, dajemy do środka po 2 ząbki czosnku do każdej ryby (pokroilem w plastry) oraz masło. Od góry też dajemy trochę masła i przyprawę do ryb. Zawinąłem szczelnie w folię i odstawiłem do lodowki na ok 40 minut,po tymczasie włożyłem do nagrzanego piekarnika i piekłem ok. 25 minut (temp ok 180*). Między czasie do reszty masła dodalem pozostały przeciśniety czosnek i zmieszałem (dodałem sól). Ryby układamy na talerz, a a gorącej rybie nieco czosnkowego masła, do tego ziemniaki i surówka.
Pstrąg  w folii pieczony
Etap 1 przygotowujemy pstrągi - głowny skladnik
Pstrąg  w folii pieczony
Etap 2 ryby doprawiamy masłem i przyprawami
Pstrąg  w folii pieczony
Etap 3 przygotowujemy masło czosnkowe . .