malgosia2661

malgosia2661

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Pstrąg w galarecie mandarynkowy

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Taki pstrąg wygląda bardzo ładnie na stole. Jest bardzo smaczny i aromatyczny. Rodzina go bardzo uwielbia.

Pstrąg w galarecie mandarynkowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pstrąg w galarecie mandarynkowy

 

 

Sposób przygotowania:

Pstrąg w galarecie mandarynkowy
Patroszymy pstrąga i odcinamy głowę. Następnie na grzbiecie dzielimy na dwie połowy. Filetujemy. Kroimy na małe kawałki. W garnku gotujemy 1 litr wody, solimy, pieprzymy, dodajemy posiekane warzywa oraz listek. Wrzucamy głowę pstrąga i gotujemy 20 minut. Następnie dodajemy kawałki ryby i gotujemy 4 minuty. Wyjmujemy delikatnie aby się nie rozpadły. Wywar przecedzamy. Do 1/2 litra dodajemy żelatynę i rozpuszczamy ją. Gdy przestygnie dodajemy ocet.. Pstrąga układamy na półmisku i polewamy sokiem z mandarynek. Gdy żelatyna jest tężejąca to zalewamy pstrąga. Dekorujemy mandarynkami, warzywami, według uznania. Wstawiamy do lodówki.
Pstrąg w galarecie mandarynkowy
Gotowy i wypatroszony pstrąg przygotowany do odcinania głowy.
Pstrąg w galarecie mandarynkowy
Filetowanie surowego pstrąga z odciętą głową.
Pstrąg w galarecie mandarynkowy
Ugotowane małe kawałki pstrąga na półmisku

Tagi:

pstrąg