Sposób przygotowania:
Pstrąg w sosie orzechowo-cebulowym
Filety wkładamy na 15min.do maślanki,następnie wyjmujemy,osuszamy papierowym ręcznikiem,kroimy na większe kawałki.Cytryny sparzamy i osuszamy,z jednej ścieramy skórkę i wyciskamy sok,a drugą kroimy w cząstki do dekoracji.Tartą bułkę mieszamy z otartą skórką cytrynową,obtaczamy w niej kawałki ryby,układamy ją w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu i pieczemy w 200"C.ok.20min. Cebulę drobno siekamy i rumienimy ją na rozgrzanym oleju,dodajemy przeciśnięty czosnek i posiekane orzechy laskowe,podsmażamy i podlewamy kilkoma łyżkami gorącej wody,na koniec dodajemy sok z cytryny i przyprawiamy solą i pieprzem.Upieczoną rybę układamy na półmisku polewamy przygotowanym sosem i dekorujemy cząstkami cytryny.
Sarenka
iwi69