kołczu

kołczu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 77]

Pstrąg z grilla z cebulą i czosnkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ciekawy pomysł na danie z grilla

Pstrąg z grilla z cebulą i czosnkiem

Składniki:

Pstrąg z grilla z cebulą i czosnkiem

 

  • 1 szt. pstrąga
  • dwie szczypty mieszanki ziół (estragon, bazylia, pieprz ziołowy, cząber, tymianek, papryka słodka, czosnek granulowany)
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • masło
  • sól
  • 70 cm folii alum.

Sposób przygotowania:

Pstrąg z grilla z cebulą i czosnkiem

(przepis dla 1 sztuki porcyjnego pstrąga)


Rybę umyć, pozbawić skrzeli, dokładnie natrzeć solą. Grzbiet ryby naciąć w kilku miejscach w poprzek ciała ryby, w ten sposób aby w nacięcia zmieściły się plasterki czosnku. Środek ryby obficie nafaszerować pokrojoną w pół plastry cebulę. Skórę ryby po obu stronach obficie oprószyć mieszanką ziół po czym zawinąć dokładnie w podwójną folię aluminiową, mocno nasmarowaną masłem, zostawiając jednak nieco luzu u góry i nie zawijając końców folii. Piec na mocno rozgrzanym grilu lub piekarniku ok. 15 min - 5 min na stronie „szwu” folii, po czym 10 min. po drugiej stronie.

Przepis udostępniony dzięki uprzejmości Zakładu Hodowli Pstrąga w Zaporze - Mylof.