Sposób przygotowania:
Pstrąg z grilla z cebulą i czosnkiem(przepis dla 1 sztuki porcyjnego pstrąga)
Rybę umyć, pozbawić skrzeli, dokładnie natrzeć solą. Grzbiet ryby naciąć w kilku miejscach w poprzek ciała ryby, w ten sposób aby w nacięcia zmieściły się plasterki czosnku. Środek ryby obficie nafaszerować pokrojoną w pół plastry cebulę. Skórę ryby po obu stronach obficie oprószyć mieszanką ziół po czym zawinąć dokładnie w podwójną folię aluminiową, mocno nasmarowaną masłem, zostawiając jednak nieco luzu u góry i nie zawijając końców folii. Piec na mocno rozgrzanym grilu lub piekarniku ok. 15 min - 5 min na stronie „szwu” folii, po czym 10 min. po drugiej stronie.
Przepis udostępniony dzięki uprzejmości Zakładu Hodowli Pstrąga w Zaporze - Mylof.