dominika1987

dominika1987

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 282]

Pstrąg z masełkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pstrąg z masełkiem ziołowo- czosnkowym.

Pstrąg z masełkiem

Składniki:

Pstrąg z masełkiem

 

  • 4 pstrągi
  • 1/2 pęczka zielonej pietruszki
  • 3 łyżki rzeżuchy
  • 1/2 kostki masła
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 gałązki tymianku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • oliwa do smarowania
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania:

Pstrąg z masełkiem
Zioła opłukać i osuszyć, z rzeżuchy obciąż korzonki. Masło utrzeć z 1 łyżką soku cytrynowego i zmiażdżonym lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wsypać posiekaną natkę pietruszki i rzeżuchę, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać. Uformować wałek, zawinąć w folię i na 30 minut włożyć do zamrażarki. Pstrągi umyć, oczyścić i osuszyć. Skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Odstawić na 20 minut. Do środka każdej ryby włożyć po gałązce tymianku i kawałku rozmarynu, z wierzchu posmarować oliwą. Piec z obu stron na średnio rozgrzanym grillu. Gotowe ryby obłożyć plastrami masełka ziołowo- czosnkowego.

Tagi:

pstrąg