Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Pstrąg z puree jabłkowo-chrzanowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Delikatny pstrąg potrzebuje czasem moim zdaniem ,, smakowego kopa" by uwypuklić jego smak.

Pstrąg z puree jabłkowo-chrzanowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pstrąg z puree jabłkowo-chrzanowym

 

  • 1 duży filet z pstrąga ( ze skórą)
  • olej z pestek winogron
  • sok z 1 cytryny
  • sól
  • mąka do oprószenia
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki melisy świeżej
  • 1 duże jabłko
  • chrzan biały utarty do smaku ( ok. 2 łyżeczek )
  • łyżeczki pasty w tubce ( odrobinę soku zostawić do skropienia utartego jabłka by nie czerniało).
  • cukier do smaku

 

Sposób przygotowania:

Pstrąg z puree jabłkowo-chrzanowym
Umyty i osuszony filet z pstrąga zalać sokiem z cytryny , posolić i zostawić na 20 minut. Przygotować puree. Utrzeć na tarce jarzynowej jabłko. W rondelku rozpuścić łyżkę masła i wrzucić na nie jabłko- skropić odrobiną soku z cytryny. Chwilę smażyć mieszając. Dołożyć chrzan biały i chrzan Wasabi i chwilę ogrzewać .Doprawić do smaku. Dorzucić melisę - wymieszać. Filet wyjąć i dobrze osuszyć kuchennymi ręcznikami papierowymi .Podzielić na 3-4 kawałki. Ponownie posolić . Oprószyć mąką *. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć na nim na rumiano kawałki ryby . W ostatnim momencie smażenia dodać masło. Zdjąć z patelni i odsączyć z tłuszczu. Podawać z porcją puree jabłkowo-chrzanowego ( nie za gorącego- raczej ma być letnie).Do tego prosta sałata z dresingiem jabłkowo-cytrynowym. * Ostatnio wypraktykowałam, że rybę można oprószać mąką na rozłożonym papierowym ręczniku kuchennym . Potem zwijam go i wyrzucam - nie ma problemu z następnym talerzem do mycia
Pstrąg z puree jabłkowo-chrzanowym
Filet z pstrąga skropić sokiem z cytryny
Pstrąg z puree jabłkowo-chrzanowym
Utarte jabłko dusić na maśle skropione sokiem z cytryny z dodatkiem chrzanu
Pstrąg z puree jabłkowo-chrzanowym
Pokrojony na kawałki filet oprószyć maka
Pstrąg z puree jabłkowo-chrzanowym
Kawałki pstrąga smażyć na rumiano na oleju