Sposób przygotowania:
Pstrąg z puree jabłkowo-chrzanowym
Umyty i osuszony filet z pstrąga zalać sokiem z cytryny , posolić i zostawić na 20 minut. Przygotować puree. Utrzeć na tarce jarzynowej jabłko. W rondelku rozpuścić łyżkę masła i wrzucić na nie jabłko- skropić odrobiną soku z cytryny. Chwilę smażyć mieszając. Dołożyć chrzan biały i chrzan Wasabi i chwilę ogrzewać .Doprawić do smaku. Dorzucić melisę - wymieszać. Filet wyjąć i dobrze osuszyć kuchennymi ręcznikami papierowymi .Podzielić na 3-4 kawałki. Ponownie posolić . Oprószyć mąką *. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć na nim na rumiano kawałki ryby . W ostatnim momencie smażenia dodać masło. Zdjąć z patelni i odsączyć z tłuszczu. Podawać z porcją puree jabłkowo-chrzanowego ( nie za gorącego- raczej ma być letnie).Do tego prosta sałata z dresingiem jabłkowo-cytrynowym. * Ostatnio wypraktykowałam, że rybę można oprószać mąką na rozłożonym papierowym ręczniku kuchennym . Potem zwijam go i wyrzucam - nie ma problemu z następnym talerzem do mycia