Sposób przygotowania:
Pstrągi pieczone wg Sarenki
Pstrągi dokładnie umyć ze śluzu. Osuszyć, także w środku przy użyciu ręcznika papierowego. Nie odcinać głów ani płetw. Naczynie żaroodporne, w którym będziemy piec ryby wyłożyć folią do pieczenia, tak, aby można było zwinąć w niej ryby. Wyłożyć kilkoma kawałkami masła. Każdą rybę natrzeć dokładnie, także w środku: solą, pieprzem cytrynowym, kolendrą oraz czosnkiem granulowanym. Skropić sokiem z cytryny. Czosnek pokroić w cienkie plastry, koperek drobno posiekać. W środek każdej ryby włożyć po kilka płatków czosnku i po kawałku masła. Ryby przełożyć na folię. Posypać płatkami czosnku, cienkimi kawałkami masła oraz posypać koperkiem. Zwinąć folią. Wstawić do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i piec przez 20 minut. Następnie rozwinąć folię, ponacinać skórę w kilku miejscach, polać ryby powstałym sosem i zapiec bez przykrycia przez ok 20 minut. aż skórka zrobi się chrupiąca, a wierzch nieco się zrumieni. Podawać na gorąco, polane wytworzonym sosem.
msewka