SUPERPRZEPIS

Pstrągi pieczone wg Sarenki

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Pstrągi pieczone wg Sarenki Więcej zdjęć (5)

Pieczone w folii pstrągi, z dodatkiem pieprzu cytrynowego, masła, kolendry, czosnku i masła - szybko, łatwo i smacznie.

Składniki:

Pstrągi pieczone wg Sarenki

 

  • pstrągi świeże wypatroszone - 2,
  • sok z cytryny - 2 łyżki,
  • masło - ok 50g,
  • pieprz cytrynowy,
  • sól,
  • koperek świeży,
  • kolendra mielona,
  • czosnek granulowany,
  • czosnek - 2 duże ząbki.

Sposób przygotowania:

Pstrągi pieczone wg Sarenki
Pstrągi dokładnie umyć ze śluzu. Osuszyć, także w środku przy użyciu ręcznika papierowego. Nie odcinać głów ani płetw. Naczynie żaroodporne, w którym będziemy piec ryby wyłożyć folią do pieczenia, tak, aby można było zwinąć w niej ryby. Wyłożyć kilkoma kawałkami masła. Każdą rybę natrzeć dokładnie, także w środku: solą, pieprzem cytrynowym, kolendrą oraz czosnkiem granulowanym. Skropić sokiem z cytryny. Czosnek pokroić w cienkie plastry, koperek drobno posiekać. W środek każdej ryby włożyć po kilka płatków czosnku i po kawałku masła. Ryby przełożyć na folię. Posypać płatkami czosnku, cienkimi kawałkami masła oraz posypać koperkiem. Zwinąć folią. Wstawić do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i piec przez 20 minut. Następnie rozwinąć folię, ponacinać skórę w kilku miejscach, polać ryby powstałym sosem i zapiec bez przykrycia przez ok 20 minut. aż skórka zrobi się chrupiąca, a wierzch nieco się zrumieni. Podawać na gorąco, polane wytworzonym sosem.
Pstrągi pieczone wg Sarenki
Rybę dokładnie opłukać, osuszyć i natrzeć przyprawami
Pstrągi pieczone wg Sarenki
W środek każdej ryby włożyć plastry czosnku i po kawałku masła
Pstrągi pieczone wg Sarenki
Ułożyć ryby w naczyniu, na folii, na kawałkach masła
Pstrągi pieczone wg Sarenki
Posypać koprem, płatkami czosnku i zapiec przez 20 minut, polać sosem i zrumienić przez kolejne 20 minut

Tagi:

pstrąg